Renskavsgryta á la Filip Poon
Prova TV-kocken Filip Poons härliga renskavsgryta – perfekt att matcha med Morra Alta från spanska Jumilla. “Magisk, omfamnade och god renskavsgryta med en smått otippad smakkompis, Manchegoost. Nu snackar vi bra kombo, för denna rätten, tillsammans med rödvinet Morra Alta Organic Monastrell 2022.” skriver Filip själv på Instagram @filippoon.
4
30 min
Ingredienser
- 1 hackad gul lök
- 200 g trattkantareller
- 25 g smör samt lite rapsolja
- 400 g renskav, tinad
- 1 msk torkad timjan
- 5 st krossade enbär
- 4 msk kalvfond
- 1 dl vatten
- 4 dl grädde
- 30 g (en stor näve) spenat
- Maizena
- Salt och peppar
- 1 kg fast skalad potatis
- 50 g Manchegoost, smulad i bitar
Gör så här:
1. Skala potatisen och koka till den är mjuk. Ställ åt sidan.
2. Fräs svamp och hackad lök i en het stekpanna, tillsammans med smör och rapsolja. 3-4min.
3. Tillsätt renskav och stek ytterligare 3-4min.
4. Gå i med enbär, timjan, grädde, kalvfond och vatten. Koka upp och låt puttra på medelvärme i ca 10-15min. Red med maizena-vattenmix till önskad konsistens. Stäng av värmen och lägg i spenaten. Smaka av med salt och peppar
5. Pressa potatisen och servera med lingon och krasse på toppen samt smulad Manchegoost.