“Mat med guldkant” är mästerkocken Catarina Königs, @matfashionistan, kokbok fullmatad med enkla och snabba recept till lyxiga middagar som passar både till vardags och till fest. Här finns allt från tilltugg till desserter och vi har fått nöjet att matcha alla maträtter med viner och vintips. Sök upp ditt favoritrecept och se vilken typ av vin som passar bäst till just denna.

009 – Friterad jordärtskocka med hängd gräddfil och löjrom

Champagne är alltid en trevlig start på kvällen och till minglet! Mineraliteten i Champagnen går fint ihop med löjrom, och den höga syran som bryter av den friterade jordärtskockan och ger en balans till rätten.
Vintips! Delamotte Brut

Riesling, med en härlig syra, skapar en fin balans i rätten. Prova en mineraldriven och fruktig Riesling tillsammans med löjrom.
Vintips! Leitz Magic Mountain

010 – Löjrom på 3 sätt

Champagne är en ypperlig start på kvällen och passar fint med syran och mineraliteten som finns i löjrom.
Vintips! Delamotte Brut

Alkoholfritt! Prova ett mousserande, alkoholfritt vin, gärna en fruktig och frisk Riesling. Det passar bra till löjrom.
Vintips! Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Riesling

015 – Sesamhalstrade tonfisksnittar med wasabimajonnäs

Här letar vi efter ett vin med bra syra och lite restsötma, såsom en halvtorr Riesling. Ett lite sötare vin passar ofta utmärkt till de starkare asiatiska smakerna. Det söta i vinet bryter av hettan och syran lyfter både tonfisk och majonnäs.
Vintips! Leitz Dragonstone

Alkoholfritt! Fortfarande Riesling, men här utan alkohol. Sötman i vinet och syran kommer balansera rätten på ett mycket bra sätt.
Vintips! Leitz Eins Zwei Zero

017 – Gyozachips med het räkröra och mango

Till den här rätten behövs ett vin med hög syra, för att skapa balans i smakerna. En halvtorr Riesling med lite restsötma kommer passa utmärkt. Det lite sötare vinet blir en bra kombination med den heta räkröran.
Vintips! Leitz Dragonstone

Till den som inte vill ha ett sötare vin, välj en torr Riesling istället, med hög syra och mycket frukt. Det kommer också bli en bra kombination med de starkare räkorna.
Vintips! Leitz Eins Zwei Dry

018 – Tonfisktartar i salladsblad

Syran i en Riesling passar fint ihop med både tonfisk och majonnäs och skapar en fin balans. Koriander kan bli svårt med vin om man tar för mycket, men lite koriander fungerar bra till Riesling och till de asiatiska smakerna i tillbehören.
Vintips! Leitz Eins Zwei Dry

Alkoholfritt! En alkoholfri Riesling med pigg syra fungerar utmärkt till dig som söker ett alkoholfritt alternativ.
Vintips! Leitz Eins Zwei Zero

023 – Het asiatisk oxtartar med friterad schalottenlök och soyamajonnäs

Även om man kanske inte skulle tro det så passar det bäst med ett vitt vin när du bjuder på tartar på kött. Gärna ett vitt vin med hög syra. Eftersom proteinet inte är tillagat behövs inga tanniner i vinet, därav valet på vitt. Här passar en Riesling med bra syra in för att balansera både kött och tillbehör.
Vintips! Leitz Magic Mountain eller Leitz Eins Zwei Dry

024 – Sashimi med ponzudressing och rostad sesammajonnäs

Här behövs ett vin med bra och balanserad syra, mineralitet och fruktighet. Syran behövs för att matcha majonnäsen och ett mineralrikt och fruktigt vin passar till både rättika och gurka. Ett vin med i huvudsak Sauvignon Blanc kommer passa utmärkt, gärna lagrat på ekfat och fruktigt.
Vintips! Gamlitz Sauvignon Blanc

Riesling har också en hög balanserad syra som kommer gå bra ihop med sesammajonnäsen. Frukten i en Riesling kommer passa bra till chilin.
Vintips! Leitz Magic Mountain

027 – Råbiff på 3 sätt

Råbiff och champagne är alltid en god kombination. Champagne med hög syra och mineralitet kommer balansera tillbehören på att bra sätt.
Vintips! Delamotte Brut

En torr Riesling med hög balanserad syra som bryter av de olika tillbehören kommer också passa bra. Fruktsötman i en Riesling samt syra och mineralitet gör att Riesling passar till alla tre varianterna.
Vintips! Leitz Magic Mountain eller Leitz Eins Zwei Dry

030 – Vit sparris med beurre blanc och pankofriterad pilgrimsmussla

Riesling och vit sparris är en klassisk kombination. Syran i vinet hjälper också till att balansera Beurre blanc och den pankofriterade pilgrimsmusslan.
Vintips! Leitz Magic Mountain

Chardonnay med hög syra som bryter av och balanserar såsen kommer också passa bra. Ett mineralrikt vin som lagrats på fat kommer ge en fin kombination med pilgrimsmusslan.
Vintips! Brocard Bourgogne Chardonnay

032 – Kungskrabba med citronaioli och rostade brödflarn

Här passar en Chardonnay med lite smörig ton bra. Det blir en fin kombination med syran i aiolin. Välj gärna en Chablis med lite fathantering. Chardonnay med lite ekfatstoner går generellt bra ihop med skaldjur såsom krabba.
Vintips! Brocard Bourgogne Chardonnay

Från Chablis får vi också viner med druvan Chardonnay, ofta mineralrika viner då de växer på en gammal havsbotten, fullproppad med gamla fossiler och mineraler. Mineraliteten i vinet passar bra till dillen och syran i vinet balanserar citronaiolin.
Vintips! Brocard Chablis Sainte Claire

035 – Sotad gulbeta med parmesanemulsion, friterad grönkål, rostade pinjenötter och riven parmesan

En ganska rik rätt som gärna kombineras med ett vitt vin med lite större karaktär och gärna fathantering. Det kommer passar bra till gulbetorna och pinjenötterna, syran balanserar upp parmesanemulsionen och den friterade grönkålen.
Vintips! Domaine Rijckaert Côte du Jura

Även Chardonnay kan lagras på ekfat och man kan också välja ett lite lättare vin för att få en frisk kombination. Vinets pigga syra kommer skapa en fin balans till rätten.
Vintips! Brocard Bourgogne Chardonnay

036 – Lax- och avokadotartar med friterad quinoa och dijonnaise

Perfekt tillsammans med Chablis, som är både mineralrikt och fruktigt. Mycket bra kombination som lyfter rätten till magiska höjder!
Vintips! Brocard Chablis Sainte Claire

038 – Jordärtskockssoppa med halstrad pilgrimsmussla

Detta är en smakrik soppa där pilgrimsmusslan har en naturlig sötma. Här rekommenderas en lätt fathanterad Chardonnay, som inte är allt för kraftig. för att inte ta den eleganta pilgrimsmusslan. En frisk syra skapar harmoni och balans till soppan.
Vintips! Brocard Bourgogne Chardonnay

Här passar även ett ännu rikare vin, såsom Chardonnay från Jura. Syran balanserar även här den rika soppan men tar inte över smaken av pilgrimsmusslan.
Vintips! Domaine Rijckaert Côte du Jura

041 – Friterad Burrata med tomatsallad

Här behövs ett friskt vin med en bra integrerad syra för att balansera den friterade burratan. Ett friskt vin med bra och integrerad syra som balanserar upp den friterade burratan.
Vintips! Aphros Loureiro

En annan druva som kommer passa bra är Sauvignon Blanc. Det är ofta friska viner med hög syra vilket kommer skapa en fin balans med den friterade burratan. Mineraliteten passar bra till basilikan i tomatsalladen.
Vintips! Domaine Champault Sancerre Les Pierris

043 – Carpacciorullar med pepprig ruccola och parmesanost

Här vill man gärna ha ett ganska direkt vin med bra syra, lite bredd och bra balans i slutet. Den österrikiska druvan Grüner Veltliner är lite kryddig, speciellt i doften, och kommer passa bra till både rucola och svartpeppar. Den höga syran som dessa viner ofta har passar bra till den salta parmesanen och skapar en bra smakbrygga till vinet.
Vintips! Rabl Grüner Veltliner Langenlois

Ett alternativ är ett friskt och lite ekfatslagrat vin som har en direkt syra för att bryta av och balansera rätten. Den salta parmesanosten och olivoljan passar bra tillsammans med Chardonnay.
Vintips! Domaine Rijckaert Côte du Jura

044 – Magiskt god kräftröra på smörstekt surdegsbröd

Chablis är en mycket bra kompis till skaldjur. Mineraliteten i dessa viner passar fint till den lite starkare pepparroten. Syran i dessa viner blir en bra balans till det smörstekta brödet och majonnäsen.
Vintips Brocard Chablis Sainte Claire

049 – Högrevsragu

Till en mustig ragu passar ett kryddigt och smakrikt vin bra, gärna med fin struktur och en välbalanserad fruktighet. Ett vin med smaker av peppar och lagerblad blir en bra kombination med rätten som ju innehåller lagerblad, peppar och örter.
Vintips! Château de la Liquière Faugères

Ett friskt och fruktdrivet vin med bra balanserad syra och elegant avslut med strävhet, tanninerna blir också en bra balans tillsammans med högrev. Sältan i parmesanen blir en fin smakbrygga mellan rätten och vinet.
Vintips! Brancaia Chianti Classico

050 – Steak Sandwich de luxe med tryffelmajonnäs

Här passar en Barbera utmärkt bra. Välj gärna en med bra syra i vinet för att balansera tryffelmajonnäsen när den möter den picklade och karamelliserade löken. Bra tanniner som passar till brödet och köttet.
Vintips! Tenuta Carlin de Paolo

Ripasso är också ett bra val, med en integrerad syra passar till majonnäsen och löken. Väl balanserade tanniner fungerar fint ihop med köttet.
Vintips! Monti Garbi Ripasso

053 – Rödvinsbrässerat Lammlägg med mandelpotatispuré

Här tipsar vi gärna om ett tanninrikt vin, gärna från Italien. Balanserade tanniner och syra i vinet blir en bra kombination med maten. Det sötfruktiga i basen av de brässerade lammläggen passar bra med syran och kryddigheten i vinet.
Vintips! Poliziano Viti Nuove

Ett medelfylligt, smakrikt och fruktdrivet vin passar också bra, fortfarande tanninrikt. Frukten i vinet matchas fint till alla rotfrukter och kryddor i rätten.
Vintips! Brancaia TRE

054 – Hälleflundra med magisk vitvinssås och sparriscrudité

Vitt från Chablis eller däromkring, gärna lagrat på ekfat. Det skapar en fin balans till vitvinssåsen och dessa, ofta mineralrika viner går fint ihop med sparrisen. Ekfatshanteringen passar den eleganta Hälleflundran perfekt!
Vintips! Brocard Bourgogne Chardonnay

058 – Svampfylld Ravioli med krämig vitvinssås

Här behövs en stor och generös Chardonnay, gärna från USA och Kalifornien. Dessa viner har ofta en integrerad fatkaraktär som ger vinet djup och lite smörighet. Detta passar fint till pastan och champinjonerna. Syran i vinet hjälper till att balansera vitvinssåsen.
Vintips! Calera Central Coast Chardonnay

Bourgogne Blanc, alltså Chardonnay, med en pigg syra är också ett bra alternativ. Det hjälper till att balansera rätten. Fathanteringen ger en smörighet och nötighet till vinet som får ett djup som passar bra till svampen.
Vintips! Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles

061 – Japansk Schnitzel

Grüner Veltliner är den mest odlade druvan i Österrike och ger viner med en direkt fruktighet och en kryddig doft. Frukten och syran blir en mycket bra kombination tillsammans med asiatiska smaker men inte så mycket hetta!
Vintips! Rabl Grünel Veltliner Langenlois

Välj en Riesling från Österrike med generös syra och mineralitet.
Vintips! Rabl Riesling Langenlois

062 – Texas Chili Taco style

Zinfandel bjuder ofta på mycket frukt som björnbär, blåbär och svarta plommon. Välj ett vin med en fin integrerad fatkaraktär som ger smak av vanilj och peppar. En Zinfandel med dessa karaktärer passar bra till rätter med en sötma i sig av barbecuesås. Det blir en bra balans.
Vintips! Seghesio Sonoma County Zinfandel eller Seghesio Scatena Brothers Zinfandel

065 – Räktacos med mangosallad, avokado och chilimajonnäs

De asiatiska smakerna såsom chili och koriander i mangosalladen och chilimajonnäs, gör att en Riesling kommer vara ett bra val. Fruktsötman balanserar de starka smakerna på ett bra sätt.
Vintips! Leitz Magic Mountain eller Leitz Eins Zwei Dry

068 – Steamed buns med långbakad fläsksida

Här behövs mycket syra! Välj gärna ett vin med lite restsötma för att skapa balans mellan maten och vinet. Ett lite sötare vin balanserar hettan i maten på ett mycket bra sätt.
Vintips! Leitz Dragonstone

Ett alternativ kan vara ett vin från Alsace, kanske en samplantering med flera druvsorter som bjuder på mycket frukt, en liten restsötma och en aromatik. Detta blir gott med de sötare tillbehören och de aromatiska tonerna som går bra med koriandern, en riktigt bra matchning till en rätt som denna!
Vintips! Marcel Deiss Alsace Blanc Complantation

071 – Kycklingdumplings med tre goda dippsåser

Dumplings med asiatiska smaker och tillbehör är en perfekt kombination med en fruktig och lite torrare Riesling. Syran i vinet bryter och balanserar maten mycket bra.
Vintips! Leitz Eins Zwei Dry eller Leitz Magic Mountain

 

073 – Pepitos

Här väljer vi gärna ett fruktdrivet och kryddigt vin med en generös eftersmak. Det kommer passa bra till persilja, vitlök och peppar. Tanninerna hjälper till att balansera både det smörstekta brödet och köttet.
Vintips! Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

En medelfylligt och fruktigt vin kommer också fungera bra. Italienska viner passar ofta bra med kötträtter som innehåller örter och vitlök, som denna rätt gör. Precis som ovan hjälper tanninerna att balansera köttet och det smörstekta brödet.
Vintips! Brancaia TRE

075 – Portugisisk piripirikyckling

Till denna piripiri-kyckling som bjuder på heta smaker föreslår vi ett vitt vin med lite restsötma och med lite aromatisk karaktär som passar till dragonen i bearnaisen. Syran i vinet balanserar såsen och potatisen
Vintips! Marcel Deiss Alsace Blanc Complantation

076 – Hängmörad Entrecôte med jalapeñochimichurri

Zinfandel passar ofta mycket bra till denna typ av mat. Det är ett vin som karaktäriseras av mycket frukt och koncentrerade smaker vilket gör att vinet möter den sötare frukten chimichurrin fint.
Vintips! Seghesio Sonomo County Zinfandel eller Seghesio Scatena Brothers

078 – Ugnsrostad Parmesanpotatis

Till denna potatis finns många alternativ, så beroende på vilket protein du väljer till så har vi olika vinförslag:
Olivier Leflaive Bourgogne Rouge Cuvée Margot eller Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles
Pinot Noir eller en ekafatslagrad chardonnay passar fint till kyckling. Välj det röda om kycklingen är mer kryddad.

Brancaia TRE
Ett italienskt vin som passar bra till lamm och parmesanen till potatisen.

Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles eller Brocard Bourgogne Chardonnay
Till fiskrätter passar en Chardonnay från Bourgogne fint då potatisen är smakrik så vill vi inte matcha med ett för lätt vitt vin.

Château de la Liquière Faugères
Till nötkött är det bra med ett smakrikt vin med bra tanniner som matchar rätten och passar fint till sältan med parmesanpotatisen.

081 – Krämig pasta med kyckling, spenat och soltorkade tomater

Chardonnay från Kalifornien passar bra till denna rätt då dessa ofta har et djup och bred smak som klarar den smakrika rätten. Ett vitt vin har generellt sätt en högre syra än ett rött vin, vilket kommer ge en fin balans tillsammans med maten.
Vintips! Calera Central Coast Chardonnay

För dig som vill dricka rött vin, välj en Pinot Noir. Det passar ofta bra tillsammans med ljust kött såsom kyckling.
Vintips! Olivier Leflaive Bourgogne Rouge Cuvée Margot

083 – Smörstekt torskrygg med brynt misosmör

Här passar ett torrt, friskt och mineraldrivet vin bra, gärna från Bourgogne och gärna med en lätt fatkaraktär med en krämig avslutning. Syran i vinet balanserar det brynta smöret och går även ihop med fatkaraktären. Mineralitet i vinet kommer passa bra ihop med miso och pepparrot!
Vintips! Brocard Bourgogne Chardonnay

En generös och ekfatslagrad Chardonnay med en nötighet kommer också passa bra till det brynta smöret som även det får en nötig ton! Syran i vinet balanserar rätten och passar riktigt fint ihop.
Vintips! Calera Central Coast Chardonnay

084 – Sockereldad lax med rökt gräddfil och saltkokt potatis

Både socker och rökta gräddfil gör att en Riesling kommer passa utmärkt till denna maträtt. Riesling med sin fruktsötma skapar en fin balans med sockret i laxen och syran hjälper till att balansera sötman i helhet och rökigheten i gräddfilen. Mineraliteten i en Riesling kommer passa bra till den rökta gräddfilen.
Vintips! Leitz Magic Mountain  eller Leitz Eins Zwei Dry

088 – Torskrygg med ugnsbakad spetskål, brynt mandelsmör och skummig champagnesås

Här passar en generösa och fatade Chardonnay, gärna från USA och Kalifornien mycket bra tillsammans med smörtonerna som ges från fatet till mandelsmöret, fisk och spetskålen. Syran i vinet balanserar smöret och såsen.
Vintips! Calera Central Coast Chardonnay

090 – Rostad spetskål med sojaemulsion

Välj gärna ett lite generösare vitt vin som en ekfatslagrad Chardonnay för at mäta upp till den rostade spetskålen och sojaemulsionen. I Jura blir stilen lite generösare och går fint ihop med rätten
Vintips! Domaine Rijckaert Côtes du Jura

Här fungerar också en ursprungstypisk fatlagrad Bourgogne Blanc som med frukt och mineralitet går bra ihop med den rostade spetskålen.
Vintips! Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles

093 – Ugnsbakad röding med beurre blanc och forellrom

En torr och frisk Chardonnay passar utmärkt här. Syran bryter av den rika såsen och mineraliten matchar forellromen.
Vintips! Brocard Bourgogne Chardonnay

En frisk och torr Chablis kommer också passa bra. Den pigga syran passar fint tillsammans med beurre blanc och mineraliteten går bra ihop med forellrommen. Med en lång, nyanserad och mineraldriven avslutning blir detta väldigt gott tillsammans med rödingen.
Vintips! Brocard Chablis Sainte Claire

095 – Asiatisk Nudelsallad

En dressing och tillbehör med asiatiska smaker – Vad passar bättre än Riesling? Då det inte är allt för mycket hetta passar en torr variant perfekt, men skippa gärna det grillade köttet till detta vin!
Vintips! Leitz Magic Mountain eller Leitz Eins Zwei Dry

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ