(Vin-) personligheter på Instagram – här är vår kalender

Bakom varje lucka i årets julkalender från oss på Vinhandeln finns härliga vinpersonligheter som alla har fått svara på samma fråga. En del har även kryddat till det och bjuder på deras bästa, och kanske mest oväntade dryckeskombinationer till jul- och nyårsmaten.

Bakom vår första lucka hittar vi John, vår nya kollega! John kommer att förstärka vårt säljteam och främst ta hand om våra vänner i Stockholmsområdet med omnejd. John är en riktig krogräv. Ni kanske känner igen honom från restaurang Nook där han hällt vin de senaste fem åren! Eller från Råkultur innan dess? Men nu är han vår! 🙌🏼😉

Så John – Vem delar du helst en flaska vin med i december och vilken flaska öppnar du?

”Jag delar gärna en flaska Leitz Schlossberg GG med min sambo @saraheterjag för att hon också älskar Riesling men framför allt för att det är preserverad sommar på flaska, helt fantastiskt när det är kallt och mörkt! 😊 Sen så dricker jag gärna en flaska vit bordeaux till grönkålspaj med chèvre och rostade valnötter. Kanske inte så oväntad kombination men gott är det alla fall.”

Bakom lucka 2 hittar vi @ville_ilola – vinälskare med svart bälte i Pizza 🍕🥋. Ni kanske känner till Ville som ena delen av den dynamiska duo som driver @lilla_napoli i Falkenberg.

Ville – Vem delar du helst en flaska vin med i december och vilken flaska öppnar du?
”Jag skulle helst vilja öppna en flaska Tempier Bandol Rosé med min flickvän Lollo för det är hennes favvovin och det är hon värd så många pizzor som hon bakat i år. Sällskapet är ju halva tjusningen i delandet. Tyvärr går det inte pga. Lidbys snåla allokering 😊 Vi vänder blad och ser fram emot mycket rosé 2022. Perfekt!” 😂🍷

Kommer man till Ville i jul så kommer man med all säkerhet bli bjuden på en vörtmouth – Vermouth av god kvalitet och vörtbröd med skinka å sötstark senap. 🥃

Bakom lucka 3 hittar vi @anetterosvall – också känd som Husmorsan, är kokboksförfattare, receptkreatör, lärare, mat- och vinskribent… 📜 Listan kan göras lång, Anette har alltid många bollar i luften. 🙌🏼 Hon inspirerar oss ofta med sina smaskiga recept och nu delar hon med sig av vad hon njuter mest av att ha i glaset i december.

Anette – Vad dricker du helst i december och med vem?
”Jag älskar måltider! Att dela mat och vin med människor är en av mina passioner och ett livselixir. ✨ Men just i december njuter jag gärna ett glas portvin alldeles ensam. 🍷 Ja det är faktiskt nästan så att jag vägrar jul utan portvin. Dessa ädla viner som också kommer från en av världens vackraste vinregioner. Jag sippar allra helst helt utan tillbehör ur ett litet spetsglas, med lågmäld julmusik och tända ljus medan jag filosoferar över livets härligheter.”

Rebecca Brage är kvinnan bakom det framgångsrika kontot @stockholmfood och din bästa kompis i Stockholms restaurangmecca. Hon inspirerar oss med bilder från krogar och på mat och dryck – vi blir alltid hungriga när vi spanar in hennes fina matbilder! Rebecca – Vem delar du helst en flaska vin med i december och vilken flaska öppnar du?

”Min första tanke är @pickywino för det var så länge sen vi drack vin ihop (believe it or not). Kan dock känna att det är ett tråkigt svar då vi bor ihop. Men jag längtar även efter att dela en flaska med @josefinelaul en av mina bästa vänner. Våra vinkvällar lyckas alltid komma med massa inspiration, drömmar och pepp på livet. Låter vinromantiskt, men just så är det när vi ses och delar en flaska. Då jag hållit igen en del på alkoholfronten senaste månaderna så vill jag öppna något riktigt bra. Är väldigt svag för Champagne 🍾så det blir det brödigaste och mest fylliga jag kan få fram på någon trevlig vinbar.”
Foto taget av @sthlmfoodie när vi va på Frantzén förra året. Jag beställde in två glas Champagne 🥂utan att kolla priserna. Det blev en mycket dyr kväll, men god. 💸🙌🏼✨

Torbjörn & Inger Samuelsson är två av de härligaste människorna vi vet som man kan hitta på västkusten. Vänner, vinklubbsmedlemmar och vinfantaster!

Torbjörn & Inger – Vad dricker ni helst i december och med vem delar ni det med? ”Att just dela en bra flaska med vänner är en höjdpunkt i livet. I höstas hade vi förmånen att dela en helt fantastisk flaska med nära vänner. Calera Jensen Pinot Noir från 2003! En upplevelse som man sent ska glömma av ett harmoniskt och oerhört välbalanserat vin i sina bästa år! Som värden sa ”hade jag varit ensam hade jag druckit flaskan själv”. 😂 Hoppas att vi själva kan leta fram den ultimata flaskan nästa gång!

Till lutfisken dricker man Calera Central Coast Pinot Noir 🍷! Ett tips vi fick en gång i tiden från @johaniwareklund ! Vinet passar utmärkt till vitpepparn, de gröna ärtorna, senapen etc. När vi öppnar julklappar så är Champagne 🍾 ett måste (barnen är vuxna)! Inte Cava eller Crémant utan Champagne, gärna BdN. 🥂 I mellandagarna brukar vi dricka portvin till kvällstéet. I övrigt är vi nog ytterst traditionella när det gäller nyårsdrycken. Sancerre till havskräftor och hummer 🦞 (det dricker väl alla eller hur?), gärna då Roger Champault Clos du Roy.”

Bakom lucka nummer 6 döljer sig @erikssoningalena – kökschef, chefssommelier, eldsjäl, matnörd och förkämpe för närproducerade råvaror! Inga-Lena hittar vi på Färna Herrgård där hon med svenska, lokala råvaror, tillsammans med utvalda viner, låter kreativiteten flöda och med stor finess får gästerna att njuta av inspirerande smakkombinationer.

Vi har frågat Inga-Lena vem hon helst skulle ploppa en flaska med i december och vad hon då skulle öppna? ”Hm, det går inte att säga en person denna gång utan hela @farna_herrgard’s underbara personalstyrka! Vilket gäng och vilket jobb alla gjort och gör denna höst och vinter! Så vi kommer ju inte klara oss på en flaska utan det får bli ett helt gäng! I glasen skulle vi absolut ha Littorai Wines, en av deras Pinot Noir’er! Ted Lemon är en vinmakare som har samma värderingar över råvaran och hållbarhet som vi har på Färna. Jag har besökt dem på plats och imponerades stort över Ted’s filosofi, det var underbart att få lyssna på hans stolthet och arbete med vingården. Inspirerande och imponerande! Hemma under jul kommer jag öppna en flaska La Riva från Alfiero Boffa och minnas en väldigt god vän som jag saknar mycket. ❤️

Till nyår serverar jag Kalvdans på Karl-Johan med gran-gravat rådjur och hjortron, alltså en salt Kalvdans! Magiskt gott till en bättre skumpa, gärna något med lite ålder!”

Det är dags att öppna lucka nummer 7 och där hittar vi sprudlande glada Elin Börjesson aka @elins_vinspiration Elin är redaktör på Amelia, stor vinfantast, vinskribent och inspiratör för livets ädla drycker.

”I december delar jag, liksom alltid, helst en flaska vin med min kille. ❤️ Vinet förenade oss – och nu sippar vi oss genom livet! Allt smakar liksom lite bättre om man får dela det med någon man älskar. Cheesy? Ja, vi gillar ost också!

En producent som vi båda är fullkomligt galna i är Domaine Pierre Gonon som håller till i franska appellationen Saint-Joseph. Så fort vi får chansen beställer vi ett glas – eller nej – en flaska och njuter av. Både de röda och vita Rhône-vinerna är flytande magi. Sann decemberlycka! 🍷”

Bakom lucka nummer 8 döljer sig ingen mindre än Daniel Crespi. @danielcrespi1 är ett välkänt ansikte i krog-Sverige och en googling på namnet beskriver honom som ”lika delar restauratör, sommelier och hedonistiskt bokstavsbarn som ägnar sig åt att äta, dricka, röka och skriva sig genom livet.” Till vardags driver han restaurangerna Djuret, La Ragazza, The Burgundy, Flickan, Tweed och Vingården i Gamla Stan i Stockholm.

Så Daniel – vad dricker du i december och med vem? ”Eftersom det är december och julen smyger sig på så sakteliga så skulle jag välja att poppa en smarrig flaska Vintage Port. En favoritårgång är ju 1963 och gärna från Fonseca, Cockburn, Kopke eller Croft. 🍷 Jag skulle gärna dela den med Tomtefar, Tomtemor eller någon annan vis tomtenisse och så skulle vi röka några supersmarriga cigarrer och snacka lite om julen och få lite matiga jultips för att undvika sån där vanligt förekommande julmisär.

Sen skulle vi dricka en massa cognac, snacka ännu mer julsanningar och myter samt röka ännu fler fullmatade cigarrer. 🥃 Det skulle givetvis vara kanontrevligt och lärorikt men nu vet ju jag att det här är stört omöjligt. Alla i tomteverkstaden är ju svinstressade så här års. Då skulle jag i stället öppna flaskan med min perfekta fru och vapendragare in passing the port Maria aka @mariacrespi1. Det skulle såklart gå till på exakt samma vis. Tomtefolket kan vi ju träffa i lugn och ro i januari. Hoppas bara att de inte har en vit månad då.”

Bakom lucka nummer nio hittar vi ytterligare en underbar Vinklubbsmedlem – Ylva Kaiser! Forskare och till vardags medicinsk expert på ett läkemedelsföretag. Vinälskare & vinconnoisseur samt en inbiten idrottsfantast som fortfarande väntar på den perfekta vin- och sportbarskombon.

@ylvak88 – Vem delar du helst en flaska vin med i december och vilken flaska öppnar du? ”Vinter är rödvinssäsong och julen är ju en familjehögtid, så då öppnar jag gärna en flaska Dr Mayer Pinot Noir från Timo Mayer tillsammans med mina föräldrar – passande eftersom vi alla sitter på en doktorstitel 😉 När man som jag i stort sett inte har någon annan släkt blir dock nära vänner desto viktigare, och jag delar hemskt gärna gott vin även med dem. Några favoriter som brukar gå hem är Pinot Noir från Occidental, Hirsch och Littorai, Garnacha från Navaherreros och Comando G, Mencia från Raúl Perez, och Barbera d’Alba från Giacomo Conterno.

Vi är inte särskilt traditionella i min familj när det gäller julmaten, men riktigt fin blodkorv är ett återkommande inslag, till vilket jag skulle rekommendera något lite kryddigare, som en Cabernet Franc, eller med mer tanniner, exempelvis en Nebbiolo.”

Vi öppnar lucka nummer 10 och hittar underbara Emelie Svensson från @restaurang_agnes där bakom! Som vinnare av år 2020’s Stellasommelier med motiveringen: ”Med nyfikenhet och engagemang har denna sommelier byggt upp en unik vinkällare med en genomtänkt blandning av små och stora, kända och okända producenter. Här kan alla gäster få sitt. Med kunnighet, ödmjukhet och ett enormt driv är hon en förebild för framtida sommelierer och krögare.” Vi kunde inte förklarat henne bättre själva

@emeliezh – Vad dricker du i december och vem eller vilka vill du korka upp en god flaska med?

”Det finns ju så mycket vidunderligt gott vin och så många storartade människor jag gärna skulle dela en flaska med, men eftersom det är december så skulle jag gärna innan jul vilja dricka en flaska eller två med min personal och tacka för allt deras engagemang de lägger ner på Agnes🧡🙌 Jag tror att de skulle uppskatta Guímaro ”Finca Meiximan” – gärna i bourgognekupor och med några år på nacken. Vinet är lika mångfacetterat och dynamiskt som gänget på Agnes.

Jag skulle även vilja dela en flaska Alfiero Boffa ”Cua Longa” Barbera från mitten av 90-talet med min gamla kumpan @lukas_moderato och skåla för hans nya härliga krog @borasco 🔥. Vi har många fantastiska minnen tillsammans av Herr Boffa och hans viner🍷”

Nej, men se här, bakom lucka 11 kikar vinskribenten Alf Tumble fram! När han inte döljer sig bakom våra luckor så hittar man Alf i DN, på TV4 Nyhetsmorgon eller i poddbåset tillsammans med @petteralexis – om han inte skriver på ännu en framgångsrik bok det vill säga!

Vem delar @alftumble helst en flaska vin med i december? ”Delar gärna en flaska med Magdalena Andersson (Sveriges stadsminister sedan 30 november för den som eventuellt missat 🤷‍♀️). Det vore kul att bjuda på en Barolo från hennes födelseår 1967!”

Dags att kika på vilka som döljer sig bakom lucka nummer 12! 👀 Här hittar vi Christer och Gunilla Blomqvist – 2 resetokiga vinklubbsmedlemmar som älskar mat och vin, gärna från Sydafrika eller Australien.

Christer & Gunilla – Vad dricker ni helst i december? ”Det blir några flaskor Life from Stone och Work of Time från den fantastiska vinproducenten @springfieldestate i Sydafrika. Vi har varit och hälsat på Jeanette Bruwer i vingården ett par gånger och fått nöjet att både dricka och äta gott i hennes sällskap på plats i Robertson! Vingårdarna hos Springfield är verkligen fantastiska och ett vin smakar ännu bättre när man faktiskt träffat vinmakaren själv och till och med fått gå runt i vingårdarna!” 👌🏼🍾🍽

Mario Moroni – the man, the myth, the legend och idag även vår alldeles egen Lucia och vår lucka nr 13.

Restaurangbranschens mest färgstarka och kanske även mest välklädda vinprofil med en fäbless för klassiska, STORA viner, gärna från Bordeaux, Bourgogne, Piemonte, Toscana och USA. 🤩 Mario, som har varit vapendragare med @by_pontus_frithiof i snart 100 år, hittar vi oftast på Pontus in the Air och är han inte där kan man hitta honom hemma i vardagsrummet bland uppstoppade djur eller bland växthusets odlingar.

@marioemoroni – Vad dricker du i december och med vem?? ”Jag delar gärna en flaska Domaine Santa Duc Gigondas med Petronella som är den nya restaurangchefen på @pontus_salen_hundfjallet_ Varför? 🤷🏻 Jo dels för att jag älskar den nya restaurangen och dels för att @petronellavonwowern och hennes team är fantastiska, underfundiga och härligt hopplöst trevliga! ✨👌🏼 Det skadar inte heller att Santa Duc gör den bästa ’Gigondassen’ jag känner till och att det är rätt tid på året för den typen av vin!”

Bakom lucka 14 döljer sig Nause, och bakom Nause döljer sig Jacob Criborn – DJ med låtar som Made of, Hungry Hearts, Dynamite… Jacob aka @nause föll pladask för vinets värld när han häromåret fick prova en 30 år gammal Chablis – sedan dess har det provats mycket vin hemma hos Jacob.

– Jacob! Din vän @benjaminingrosso skrev en låt som heter ”I min lägenhet” där han beskriver hur han tar fram en bra flaska vin för att han vill att vännerna ska stanna kvar. Vad ska han bjuda dig på för vin för att du ska stanna kvar? “Vi gillar båda två viner från Rhône faktiskt, men ska han få mig att stanna L Ä N G E så vill jag gärna ha en lite för kall Côtes du Rhône. Jag fick prova en hos er som var gjord på gamla stockar som har blivit min nya favorit! 🤩 Den har jag alltid hemma – i kylen. Rött vin vill jag alltid dricka svalt! Gärna i mina Zaltoglas!”

Bakom dagens lucka – nr 15 – döljer sig the one and only vinhagga som är ett stort fan av goda grejer! Så mycket så att hon skrev en bok och satte det som titel – Goda Grejer! Vinhaggan Frida (vinhagga = en kvinna som inspirerar andra kvinnor att våga tycka, tänka och känna om vin) är otroligt mångfacetterad! Hon bloggar, driver vin-tv, skriver böcker och inspirerar med både det ena och andra på sitt Instagramkonto @_fridalund. Hon älskar att laga och äta god mat, gärna med brynt smör som enligt henne själv (och oss!) passar till precis allt, och hon får snart njuta ordentligt av härliga viner igen! 🧈🍾

Frida – vem vill du dela en flaska vin med i december? ”Jag delar en flaska med min man, vi har inte druckit vin ihop på 9 månader så det är dags! Längtar ihjäl mig. Vi öppnar Asinoi, en naturig Barbera från Piemonte av en liten familj där både mamma, pappa och syskon är involverade.”

Vi öppnar lucka nummer 16 och här hittar vi Emma Ziemann – svensk mästare i Sommellerie 2018, tvåa 2019 och vinnare av Lily Bollinger Awards 2016. Hon radar upp priser och titlar och letar ständigt nya utmaningar att sätta tänderna i. Efter ett par år på stjärnkrogar i Göteborg så hittar ni numera Emma på nyöppnade Wolfgang Vincafé i Göteborg.

@vinsinnigt – Vem delar du helst en flaska vin med i december och vilken flaska öppnar du? ”December, vilken härlig månad! Man balanserar julrush med livshungriga gäster på vinbaren, julklappsjakt och snö (!). Är det i år det händer, en vit jul på västkusten? (lika bra å tro på tomten också medan man ändå är igång).

Jag ser fram emot att ladda batterierna hemmavid med min bättre hälft Erik och vår lille son, som troligtvis kommer riva ner både granen och tugga på julklapparna (sonen alltså, inte Erik). Full fart även här fram tills när lugnet sänker sig för kvällen och jag ser framför mig att jag korkar upp en lagom tempererad Raúl Pérez Sketch Albariño som avnjuts i avslappnade former med räkfrossa i det mjuka skenet av en barockmängd ljus och lyktor. Härligt!

Till julmaten blir det nästan lika många drycker som det finns rätter. Jag är personligen ingen frälst öldrickare men älskar julmust och har en nostalgisk relation till porsbrännvin. Det sistnämnda är givet till gravlax med ett glas Riesling, kanske från Rheinhessen som värdig smakbrytare. Och till köttbullarna är en vintage-betecknad roséchampagne av bättre kvalisort en dekadent fullträff! På önskelistan finns en champagne, gärna vintage, som dyker upp lagom till det varma på julbordet. Gutår och Gott Nytt År!”

Bakom lucka 17 hittar vi Peter Eriksson och Linnéa Liljedahl från restaurang Linnéa & Peter, i Örnsköldsvik. Linnéa blev år 2021 utsedd till Årets Stellakock och 2018 kom hon 2:a i TV4’s Kockarnas Kamp. Peter har många år bakom sig på toppkrogar, bla ”Paul & Norbert” och har två år i rad blivit utnämnd till ”Årets hederstryffel” av tryffelakademien på Gotland. Vilket team!!

@linneaochpeter – Vem delar ni helst en flaska vin med i december och vilken flaska öppnar ni? ”Man har ju alltid svår att välja när man bara ska öppna en flaska. Så då får det bli fler helt enkelt. För det var alldeles för länge sedan vi hade en sådan där riktig lång middag med vår gamla vän Björn Wahlund, du vet en sådan där som börjar lite spontat vid tre och helt plötsligt när man sitter där och snurrar ett glas Pale & Dry från Delamain och tittar på klockan så är den tre igen! En av flaskorna som till 100% kommer att poppas under den kvällen är sommarens och höstens och ja vinterns vin Fangos Negre från Toni Gelabert. Den kommer att sitta som en smäck till tryffel och savoykålsinbakad ripa med madeirakokt rödkål och mamma Gretas rönnbärsgelé. – Se det som en inbjudan @whereissalmon aka alla-älskar-björnbjörn!” 🍷

Dags att öppna lucka nr 18. Hej, @benjaminingrosso Behöver killen ens en introduktion?! Till alla som legat under en sten de senaste åren – Benjamin är inte bara artist och låtskrivare av rang! Han är även en fantastisk kock, foodie och nyfrälst vinälskare. 🎶🥂🍴

Benjamin, vilken flaska öppnar du i ditt kök i december och vem får dela flaskan med dig? “Mitt vinintresse har exploderat senaste åren och jag fick på riktigt upp ögonen för vinets värld på en vinprovning hos er! Jag hänger gärna på vinbaren Grus Grus med min bästis Jacob aka @nause och det är självklart med honom jag delar en flaska med i december! Just nu är jag sugen på viner från Rhône. Det blir en Châteauneuf du Pape! 🙌🏼🍷 Det funkar väl till pasta? 😉”

Ny kollega på Vinhandeln och vår lucka 19 – välkommen Irene – @iradnell! Irene’s intresse för mat och dryck startade tidigt. Hon har många tunga titlar på bältet, såsom utbildad kock 👩‍🍳, barmästare🍸 och sommelier 🍷 ! De senaste 20 åren har hon jobbat inom vinbranschen som säljare och som produktchef. Irene kommer att förstärka vårt produktteam här på Vinhandeln och vi har givetvis ställt frågan även till henne om vem hon helst ploppar en flaska med i december?

”Jag delar helst en flaska vin med maken Jimmy, @jimaxe1009 gärna en Barolo, som vid sidan av Nya Zeeländsk Pinot Noir 🍷, är en av våra stora favoriter. Förra veckan hade jag förmånen att rivstarta min anställning med att åka ner till Piemonte där jag fick hälsa på hos Cascina Ballarin. Så om vi öppnar en Barolo så blir det deras Tre Ciabòt 2016. Man kan ju inte äta julmat hela december så till den blir det majskyckling med ugnsrostade rotfrukter eller hemlagad lasagne.

Till julafton 🎄ska jag dock överraska familjen och ta med mig en österrikare, Zweigelt Alte Reben från Weingut Rabl, med härlig frukt och fräschör som kommer passa som en smäck till hemgjorda köttbullar och Villes välkryddade ribs. Ville är min mors make och han är bäst på ribs! Med mor och Ville har vi besökt vingårdar i Österrike, så detta kommer de att uppskatta. God jul!”

Carlos Norlén är mannen bakom lucka nummer 20! Den sprudlande vinskribenten @carlosnorlen från Dos Gardenias kommer alltid till våra provningar med mycket energi och ett öppet sinne! 🙌🏼✨ Är man ute i svängen kanske man även känner igen Carlos från DJ-båset eller bakom kameran, då han både är en fantastiskt duktig fotograf och en hejjare på att snurra skivor! 📸📀

Carlos – Vad öppnar du helst för vin i december? “Då blir det en härlig rödpangare från Priorat, gärna en flaska från min idol Sara Perez och jag delar den helst med min skribentkollega och vän Elin @elins_vinspiration. Vi ses hela tiden på jobbgrejer men hinner aldrig njuta av de ädla dryckerna i mer avslappnade former, men innan jul ska vi nog kunna korka upp en pava mumsig Garnacha!” Har du någon spännande dryckeskombinationen till julmaten? “Sherry till sillen är givet för mig!” 🐟🥃

Ett välbekant ansikte döljer sig bakom lucka tjugoett! Västkustens finest, Andreas Hiller! 🤩 Ni kanske har haft nöjet att bli serverad av honom på några av restaurangerna han har arbetat på genom åren, Fiskekrogen, Sjömagasinet eller Kattegat Gastronomi & Logi? Vi på Vinhandeln var lyckligt lottade under ett par år då vi fick kalla honom kollega när han var en del av vårt säljteam! Med en fantastisk bred kunskap och speciell förkärlek till österrikiska viner huserar Andreas numera på Gothia Towers i Göteborg där han arbetar som Beverage Manager.

Andreas – Vad dricks i jul hemma hos dig och vem öppnar du helst upp en flaska med? “På juldagen delar jag gärna en flaska vin eller två med min mor som fyller år. 🥳 Då struntar vi i allt som har med julmat att göra. Jag skulle gärna öppna en flaska Philip Togni Vineyard Cabernet Sauvignon med lite ålder och njuta med en bättre köttbit. 🥩🍷 Efter maten så passar det finfint med lite söt madeira och en cigarr från Dominikanska republiken, vad sägs om Davidoff Aniversario Special T och en flaska Barbeito Boal 1978? 👌🏼

Utöver det så måste jag också nämna att mellandagarna för mig alltid innebär en (eller ett par!) flaskor Champagne. Även här gärna med lite flaskmognad. Eftersom jag har så svårt att finansiera min önskan om Salon 1982 så får det bli en flaska Delamotte Blanc de Blancs 2002!” 🥂🍾🥂🍾

Bakom lucka 22 hittar vi Jesper Wictor! Från Grythyttan och många år i branschen använder han nu en diger kunskap om vin och förvandlar dessa till ord som får oss att ibland att tappa hakan, bli lite generade men alltid inspirerade! Jesper skriver under sitt alias @buteljerad (eller ja, han HADE ett alias fram till nyligen när vi avslöjat vem som döljer sig bakom kontot! Sorry, men du är för bra för att gömma dig 😉) och recenserar dessutom nyheter för @vinklubben.se 🍾📄

Jesper, eller ja – @buteljerad – Vad dricker du för vin i december och med vem?

”Jag knäcker en flaska gåshudsframkallande Palo Cortado från Bodegas Poniente och bjuder hem Rubén Sanz Ramiro för ett samtal om porös Albariza och progressiv vinfilosofi. 🍷Andaktsfullt insuper jag ett passionerat tal om vår älskade region samtidigt som Rövarlåten ljuder i bakgrunden som en subtil men effektiv slinga. Vidare sippas detta salta och sexiga fenomen som inbegriper ett bråddjup som stupar rätt ned till vallgraven av världsklass tills sömnen kallar och drömmarnas land berättar om en värld utan klimatförnekare och vildvittror.”

Dan före dan och bakom lucka 23 hittar vi Catarina König – Sveriges Matfashionista, vinnare av decenniets mästerkock och bloggare på Elle! Hennes inlägg på Instagram gör oss ständigt hungriga! Cattis älskar inte bara gindrinkar utan är även en nyfiken vinälskare.

Det öppnas många goda viner hemma hos dig till dina festmåltider, @matfashionistan, men med vem delar du helst din flaska med i december? ”Jag delar en flaska vin med min man ♥️ När det kommer till rött dricker vi gärna en Cab från Napa ihop med en god köttbit och öppnar vi en flaska vitt så är mitt absoluta favoritvin Eins Zwei Dry Riesling ♥️ ”

Julafton – lucka 24 – och vår alldeles egen tomte är såklart Johan, som startade Vinhandeln 1999 och sedan dess inspirerar Sveriges vinkonsumenter med nya, spännande och högkvalitativa viner.

@johanlidby – vem delar du helst en flaska vin med i juletid och vilken flaska öppnar du? ”På julafton och juldagen delar jag naturligtvis några, förhoppningsvis, goda flaskor vin med min fru Malin och vår familj. Det är det perfekta tillfället att ta fram några av de där flaskorna som skall njutas av i lugn och ro, när kroppen har hunnit finna ro och sinnena är mottagliga även för de mest finstämda nyanserna.

Jag hade även gärna delat en flaska med min gode vän Wilhelm Schultz, @wilhelmschultz62 som jag träffar alldeles för sällan. Då hade jag gärna bjudit på en Château Rayas från Châteauneuf du Pape (om jag nu hade haft en vill säga). Helst av årgång 1990 för att hedra vår vänskap som knöts på djupet under en middag när vi reste tillsammans i Rhônedalen i slutet av 90-talet.”

Tomten…eh Johan – Har du någon ovanlig matkombo på julbordet idag? ”Ovanligt är det nog inte, men jag byter gärna det småvarma mot svenska skaldjur och då gärna räkor och havskräftor. Till det blir det härligt att njuta av ett gott vitt vin från exempelvis mina vänner på Springfield Estate, Jeanette och Abrie Bruwer, alternativt en Chablis från Julien Brocard eller Magic Mountain från Johannes Leitz. Syran och fräschören i dessa viner tar oss vidare till ostbrickan som alltid måste finans med även om det är julafton, och vad passar bättre till det än portvin? Traditionellt javisst, men det är alldeles för sällan det avnjuts tycker jag! God jul till er alla!”

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ