Cognac Delamain
James Delamain anlände från Irland till Cognac år 1759 och startade sin resa som Cognachandlare redan 1762. Delamain & Co. etablerades dock inte förrän 1824 av James barnbarn, Henry. Idag drivs företaget av den nionde generationen och familjen är i allra högsta grad aktiva i verksamheten.
Delamain är ett litet och mycket traditionsbundet Cognacshus. Det är allmänt känd som en av de bästa producenterna som finns av just exklusiv Cognac. Produktionen kommer uteslutande från Grande Champagne, som är hjärtat av cognacsdistriktet. Delamain är idag det enda Cognacshuset som enbart producerar XO och äldre från Grande Champagne. De är inte heller knutna till bestämda odlare, vilket ger företaget möjlighet att välja den bästa kvaliteten från år till år.
Delamain destillerar inget vin själv, istället anser man att det är ett hantverk som andra bemästrar bättre. Deras roll och yrke är istället att lagra och blanda Cognac, en konst som till stor del kan liknas vid hur en parfymskapare arbetar. Delamain har sitt säte i Jarnac. All lagring sker på gamla fat för att inte märka drycken med för mycket ekkaraktär. Detta är alldeles särskilt viktigt eftersom Grande Champagnes kvaliteter kommer fram först efter lång lagring på fat och för att Delamains ledord är elegans, fruktighet och nyansrikedom. Vissa av Delamains produkter kan stoltsera med att ha legat hela 65 år på ekfat innan de släpps till konsumenten – oblandade.
FRANKRIKE
De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen
Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.Fakta
Cognac Delamain
Dominique Touteau
1824
Frankrike
Cognac - Grande Champagne