Vilka viner passar till påskmat?

Det är en klurig fråga men påsken närmar sig ju med stormsteg och då vill vi gärna tipsa om påskmat och dryck som passar fint till helgens alla måltider. Precis som vid jul är det inte alltid lätt att veta hur man ska tänka kring mat och dryck. Vad passar egentligen till påskmat såsom sill, lax, lamm och påskens godis och desserter? Här har vi samlat våra bästa tips, för att ge dig inspiration till en riktigt fin och glad påskhelg.

På påsken bjuder vi gärna på olika sorters sill, både söt och syrlig, sill med sälta och umami. För den som vill bjuda på vin, så är Rieslingdruvan en bra kompis. Dessa viner har ofta mycket frukt vilket balanserar det söta som finns i sillens lag. Riesling passar även utmärkt till laxen, som också är populärt att servera till påskent. Det söta vi äter passar ofta väldigt bra ihop med något sötare i glasen för att göra helheten så balanserad som möjligt. Glöm inte de alkoholfria vinerna!

Vita viner till påskmaten

Leitz Eins Zwei Zero
Alkoholfritt! Ett mycket bra och uppskattat alkoholfritt alternativ till påskmaten. Det är fruktig och friskt och passar utmärkt som aperitif, till lax och sill eller till lite kryddstarkare mat.
>> Varmrökt laxröra med asiatisk touch

Leitz Eins Zwei Zero Sparkling
Alkoholfritt mousserande! Praktiskt med mousserande på burk och passar utmärkt som aperitif, till lax och skaldjur. Ett bra alternativ till den som vill bjuda på en alkoholfri drink före middagen.

Låt oss stanna kvar i Tyskland. Här odlas mycket Riesling! Magic Mountain Riesling från Leitz är ett magiskt bra exempel på en Riesling med härliga smaker av citrus, päron, örter och mineraler. Det här kommer passa bra till dig som vill dricka vin till sillen och fortsätta även tillsammans med lax, till räkor och till grillade grönsaker. Om du har sparris till påsk är Riesling ett självklart val i glaset.
>> Laxrulle med skagenröra

Jean-Marc Brocard bjuder på mineraldriven och frisk Chardonnay. Brocards Petit Chablis kommer passa utmärkt till en ugnsbakad torskrygg – härligt rostad ton och en rik, krämig textur. Ett bra alternativ till en middag under påsken.
>> Ungsbakad torskrygg med vitvinssås

Röda viner till påskmaten

Lamm är en riktig klassiker på påsken. För den som lagar en klassisk lammstek med örter och vitlök passar det ypperligt med det Polizianos Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella som just nu gör entré på Systembolagets tillfälliga hyllor. Mörka körsbär, kryddor och ett långt avslut – perfekt till en örtig lammstek.
>> Lammstek med vitlök och örter

Brancaia TRE med påskens färger på etiketten, med tre druvor från tre vingårdslägen i Toscana. Här doftar det mörka bär och basilika och vi öppnar en flaska till lammracks eller varför inte göra en pizza när du tröttnat på påskmaten? Om du vill prova något nytt från Brancaia så finns just nu Brancaia No2 på Systembolagens tillfällig hyllor.
>> Lammracks rostad potatis

Château de la Liquière är ett mustigt och kryddigt vin som passar till lammstek med betor och stekt sallad. Härliga smaker som kräver ett smakrikt vin. Kryddigt med mogna mörka bär från Languedoc i Frankrike.
>> Lammstek med betor och stekt sallad

Plocka fram grillen i påsk och grilla kryddiga korvar eller örtiga lammracks. Den nya boxen Morra Alta Monastrell passar även utmärkt till ost- och charkbrickan före middagen. Har du helt tröttnat på påskmaten och hellre lagar en smakrik Salsicciapasta då går det utmärkt med det här vinet i glaset också.
>> Salsicciapasta

Vin till ost och dessert

Avsluta påskmiddagen med ett par riktigt bra ostar – här går det utmärkt att servera både vitt och rött vin. På den vita sidan tipsar vi gärna om Bourgogne Blanc Les Sétilles från Olivier Leflaive i Bourgogne. Torr, frisk och fruktig med smaker av gula äpplen, citrus och mineraler.
Tips på ost – Figuette -en pepprig färsk getost från Pyrenéerna eller Tomme aux Fleurs – ost på komjölk från Schweiz, lagras i ca fem månader täckt med torkade alpblommor.

Ingen påsk utan Calera Pinot Noir – passar utmärkt till osten, eller innan middagen eller till kyckling eller anka. Generöst vin med mjuka smaker av hallon och smultron med en liten örtig ton på slutet. Prova till Brin d’amour – en korsikansk fårost som lagras tillsammans med både timjan och salvia.
>> Ankbröst med grillad spetskål

Avsluta med dessert och ekologiskt portvin från Fonseca. Nyanserad och pepprig smak med en generös doft av mörka bär och örter. Härliga smaker av plommon, mörka körsbär och russin.
>> Crème brulée

Våra fyra bästa viner till påsken

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ