Recept

Färskpotatis med smörsås och löjrom

Äntligen finns den goda färskpotatisen igen. Den här ljuvligt goda varianten är perfekt att servera som en förrätt eller som snacks till fördrinken. En klick löjrom på toppen ger en magiskt god servering. Servera ett glas väl kylt Chablis från Brocard till eller prova med vit Bourgogne från Olivier Leflaive.

Portioner:

4-8

Färskpotatis
Ingredienser
  • ca 30 st små, kokta färskpotatisar
  • 100 g löjrom
  • 3 dl vitt vin
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 st skivad schalottenlök
  • 200 g rumstempererat smör
  • 4 msk finskuren gräslök
  • 4 msk hackad dill
  • ev. citronsaft
  • salt och peppar

Gör så här:

1. Koka din färskpotatis – tänk på att inte koka för länge.

2. Lägg vinäger, vitt vin och hackad schalottenlök i en kastrull och koka ihop till en reduktion, ca 20% ska återstå. Sila och häll tillbaka i kastrullen.

3. Skiva potatisen och låt de vara rumstempererade. Lägg potatisen ett glas eller på en tallrik. Koka upp reduktionen och mixa i smöret med en handmixer. Lägg i ca 1/3 av smöret åt gången. Smaka av såsen och tillsätt salt, peppar samt eventuellt lite citronsaft. Om du skulle tycka att såsen har för hög syra, balansera med en gnutta socker.

4. Tillsätt dill och gräslök precis innan du ska servera. Häll smörsåsen över potatisen och garnera med löjrom. Servera med en gång.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ