En perfekt plats att odla druvor på

I Österrike är det de östra regionerna som gäller om man vill odla vin. Familjen Rabl har sina vingårdar i Kamptal och i byn Langenlois, som också är den största vinproducerande byn i Österrike. Främst odlar man Grüner Veltliner och Riesling. Idag är det Rudolf Rabl som driver familjeföretaget vidare men allt startade redan på 1750-talet. Då odlade man dock inte bara druvor utan även andra grödor. Inte förrän efter Andra Världskriget satte vinproduktionen igång på allvar och man började buteljera sina viner och sälja dem i hela Österrike. 1986 tog Rudi över och utökade egendomen successivt till idag 100 hektar vingårdar. 2003 började man även exportera sina viner och idag är exporten 1/3 av den totala försäljningen.

Alla vingårdar vinifieras separat och är certifierade enligt  den Österrikiska organisationen Sustainable Austria. Den dominerande jordmånen kallas Loess, vilket är en sandblandad lucker jord samt granitliknande urberg. Klimatet i Kamptal är perfekt för att odla perfekta druvor. Varma somrar och höstar samt kalla vintrar. Gynnsamma vindar gör också att det en varm sommardag ofta går över i en sval och behaglig kväll, vilket verkligen ger bra växtmöjligheter för druvorna. Vinerna får en rik fruktighet med markerade syror och tydlig jordmånskaraktär.

ÖSTERRIKE

Landet där antal druvodlare per capita är högst i världen

Vinframställning i Österrike är en gammal och stolt tradition. Produktionen är än i dag uppdelad i små enheter. De flesta nuvarande vingårdarna var ursprungligen blandade lantbruk med grönsaker, säd eller boskap. Drygt hälften är mindre än fem hektar. Vin från Österrike är inte en massprodukt, varje flaska bär den enskilda vingårdens prägel. Vindistrikten ligger vid foten av alperna i öster, med optimala klimat– och jordmånsförhållanden.

Fakta

Producent:

Weingut Rabl

Vinmakare:

Rudolf Rabl

Grundades:

1750

Land:

Österrike

Region:

Niederösterreich

Yta:

100 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ