Fyra bröder och en dröm

Tenuta Sant’Antonio

Fyra bröder med en gemensam passion som härstammar från deras pappas vingård vid San Zeno di Colognola ai Colli. I hjärtat av Valpolicella och Veneto, där de mest berömda vinerna från Verona produceras, har de producerat vin i över 20 år men odlat druvor i generationer. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd i det böljande italienska landskapet. Det är verkligen en dröm.

 

>> Skörderapport direkt från vingården

Egendomen, som spänner över 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. De började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. I slutet av 80-talet tog de fyra bröderna Armando, Tizino, Paolo och Massimo över egendomen efter sin far. De tog beslutet att börja producera sina egna viner. Bröderna har tydligt delat upp ansvaret vem som gör vad. Armando är chef och ansvarar för all export. Tiziano sköter den italienska marknaden och i viss mån lagret. Paolo är vinmakare och en sann perfektionist medan yngste brodern Massimo ansvarar för vingårdsarbetet och vingårdsarbetarna.

Armando, Tizino, Paolo och Massimo Castagnedi

I och med att man beslutade sig för att producera egna viner ökades även odlingsarealen stegvis till de nuvarande hektaren och man började arbeta med ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att nästan all mark har planterats om med nya mer lågavkastande kloner. Planteringsdensiteten ökades till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med så kallad “guyot uppbindning”. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Det nya vineriet byggdes färdigt på slutet av 90-talet och står på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Tenuta Sant’Antonio

Vinmakare:

Paolo Castagnedi

Grundades:

1989

Land:

Italien

Region:

Veneto

Yta:

100 hektar

Följ oss på Instagram @tenutasantantonio

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ