Recept

Vitvinssås

Vitvinssås passar till mycket! Det går utmärkt bra att servera när du bjuder på en ugnsbakad torskrygg eller rödtunga. Till detta brukar stött potatisstomp och en sallad med blandade bönor vara mycket gott. Vitvinssås och torskrygg tillsammans med ett glas Chablis blir en fantastisk middag. Prova Chablis Sainte Claire 2019 från chablismästaren Jean-Marc Brocard.

Portioner:

4

Vitvinssås
Ingredienser
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fisk- eller musselbuljong
  • 2 dl grädde
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • ev. lite maizenamjöl
  • salt och peppar

Gör så här:

1. Reducera vinet tillsammans med löken i en kastrull tills ca 1/2 dl återstår.

2. Tillsätt buljongen och låt reducera i ytterligare ca 5 minuter. Häll i grädden och koka ihop i ca 5 min innan du vispar i smöret fördelat i mindre bitar.

3. Smaksätt såsen med salt och peppar. Om du tycker att den är för tunn, red av med lite maizenaredning.

Serveringstips

Servera såsen tillsammans med en ugnsbakad rödtunga (eller annan vit fisk) och stött färskpotatis. Baka fisken i ugnen på 100°C tills färdig. Beräkna ca 200 g per portion. Koka potatisen mjuk och stöt den med en potatisstöt eller ballongvisp. Salta, peppra och i med en klick smör.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ