Blåmusslor med ramslök
Nykokta musslor och ramslök passar perfekt tillsammans med Chablis. Här ett enkelt, smakrikt och väldigt gott recept från @tastebylouise. Louise Johansson är inte bara kock och matstylist utan också kokboksförfattar. Hon vann Sveriges Mästerkock 2011 och har därefter även tävlat i Årets Kock 2019 och 2021. Superenkelt recept med musslor och ramslök, hälsar Louise, där blåmusslorna passar perfekt tillsammans med Chablis Sainte Claire från Jean-Marc Brocard.
2

Ingredienser
- 1 nät blåmusslor
- 1tsk neutral rapsolja
- 4 vitlöksklyftor, skivade
- 1 dl vitt vin
- 100 g smör (normalsaltat, rumstempererat)
- 30 g hackad ramslök (alt. gräslök)
- 1/2 citron, rivet skal och pressad saft
- 1 krm salt
- Rostade skivor med surdegsbröd till servering
Gör så här:
1. Börja med ramslökssmöret. Mixa smör, ramslök, citron och salt till ett grönt örtsmör.
2. Gå igenom musslorna och släng de som är öppnade och skadade.
3. Fräs vitlök i olja på hög värme i 20 sekunder. Häll i musslorna i grytan och tillsätt på vinet. Lägg på ett lock och koka ca tre minuter till musslorna öppnat sig.
4. Vänd i smöret i musslorna och servera tillsammans med rostat surdegsbröd.