Från druvodlare till producent

Hirsch Vineyards

Hirsch Vineyards skapades med avsikt att odla druvor på bästa sätt i en unik terroir som de bästa producenterna skulle vilja köpa. Så blev det också med klassiska namn som Kistler, Littorai och Williams Selyem som samtliga köpte druvor och gjorde en “Hirsch Vineyards”.

 

Historien bakom Hirsch Vineyards är i mångt och mycket en lång rad sammanträffanden som uppkommit tack vare en människas ständiga strävan framåt. David Hirsch bodde i Santa Cruz i södra Kalifornien under sjuttio- och åttiotalen. Han var i klädbranschen och reste mycket i Europa, vilket gav honom möjligheten att upptäcka vin. Med tiden tyckte David att södra Kalifornien blev för tätbefolkat så han flyttade med sin familj till Marin County norr om San Francisco.

1978 köpte David 1 200 acres (485 hektar) fårbetesmark längre norrut i Kalifornien i närheten av Fort Ross. Det gjorde han för att “få vara ifred”. På den tiden fanns varken väg eller elektricitet på egendomen, bara en enkel fårbyggnad. Marken, som till stor del bestod av betesmark blandat med skog, skulle i Davids värld återställas till hur den såg ut i slutet på 1800-talet då den var täckt av mäktiga Redwood-träd.

David noterade hur jorden, på grund av avsaknaden av träd, kraftigt hade eroderat och en ny typ av rödblandad, järnhaltig sandstensjord hade kommit till ytan. Detta faktum kopplat till att egendomen bara ligger en kilometer från den mäktiga San Andreas-förkastningen har hjälpt till att skapa en enormt aktiv och diversifierad terroir. 1980 planterade David till slut sina första vinrankor, Pinot Noir. Det dröjde dock till 1988 innan han tog klivet och permanent flyttade till egendomen. Då fanns fortfarande ingen el. Den drogs dit först 1991.

Ryktet om kvalitet och personlighet hos Hirschs druvor spred sig snabbt. Så småningom började planerna på ett eget vineri ta form och 2002 kom den första årgången under egen etikett. Det var San Andreas Fault Pinot Noir. 2006 kom det första egna Chardonnayvinet. Idag lever hela familjen Hirsch på egendomen vilket är unikt och det är dottern Jasmine som i första hand driver företaget.

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Hirsch Vineyards

Vinmakare:

Jasmine Hirsh

Grundades:

1978

Land:

USA

Region:

Sonoma

Yta:

29 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ