Chablisprovning

För dig som gillar Chablis har vi här satt ihop två olika provningar. Den första tar dig igenom Chablis och dess olika kvalitetsnivåer, den andra tar dig ett steg vidare och fokuserar på tre olika Premier Cru-lägen. Prova vinerna i den ordning de står – tänk på utseende, doft och smak. Vad skiljer dem åt? Finns det likheter?

>> Tillbaka till Chablis

Provning 1 – tre olika kvalitetsnivåer
Bourgogne Blanc Jurassique
Petit Chablis Sainte Claire (finns även som halvflaska)
Chablis Sainte Claire

1. Vi börjar från början och med Bourgogne Blanc Jurassique som faktiskt inte får heta Chablis eftersom druvorna växer utanför den klassade marken i Chablis. Jordmånen är dock fortfarande “Chablistypisk”. Jurassique är den tidsperiod då de olika fossila berggrunderna bildades i dessa trakter och som gett grunden till den kalkhaltiga jordmånen. Vinet är ungdomligt fruktigt och rent med typiska chabliskaraktärer såsom mineralitet, fräschör och finess.

2. Petit Chablis är den lägsta nivån av de fyra som får lov att produceras på den klassificerade marken i Chablis. Det är alltid marken som är klassificerad och ju högre upp i hierarkin den ligger desto lägre skördeuttag. Petit Chablis ligger alltså långt ner i hierarkin. Vinet är urpsrungstypiskt, mineralrikt, torrt och friskt. Vi hittar smaker såsom gröna äpplen, citrus och grapefrukt.

3. Vi tar ett steg uppåt i kvalitetsnivå och hamnar i Chablis, som också till ytan är den största kvalitetsnivån. I dagligt vintal så kallar vi det för ”by-Chablis”. Kimmeridgienjordmånen dominerar här med kompakt kalksten blandat med lera och märgel som är mycket rikt på fossiler och ostronskal, kvarlevor från den tid Chablis var gammal havsbotten. Jordmånen ger ett stramt och mineralrikt vin, med en lång avslutning som dröjer sig kvar länge i munnen. För den intresserade kan vi avsluta med att berätta att Sainte Claire är namnet på kyrkan i Chablis.

>> Provningsprotokoll

Provning 2 – Premier Cru
Chablis 1er Cru Beauroy
Chablis 1er Cru Vaillons 
Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 

Gör en provning med tre Premier Cru-viner för att jämföra de tre olika vingårdslägena.

1. Beauroy är det nordligaste läget med den klassiska jordmånen Kimmeridgien. Här är den dock lite mer uppblandad med sand vilket ger ett något lättare och lite elegantare vin. Detta i sin tur gör att vinerna öppnar sig tidigt och kan njutas i sin ungdom. Vi hittar smaker såsom äpple, gula stenfrukter och äppelblommor.

2. Vaillons ligger väster om floden men ett par åsar söderut. Den klassiska Kimmeridgien-jordmånen ger ett lite rikare vin som ofta upplevs något gulare i frukten än ex. Beauroy. En klassisk och elegant Chablis, helt enkelt. Citrus, vita blommor och örter hittar vi här.

3. Sist, men absolut inte minst, har vi Montée de Tonnerre, vilket kanske är den Premier Cru med störst och bäst rykte av dem alla. Med sitt läge öster om floden och precis bredvid den stora Grand Cru-sluttningen ofta kraftfulla, mineraliga och strama viner vars lagringspotential är välkänd. Här är jordarna något kalkrikare och grusigare vilket bidrar till ett karaktärsfullt vin. Torr, frisk och nyanserad.

>> Provningsprotokoll

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ