Toscanaprovning

Få regioner är så mytomspunna och vackra som Toscana. Vill man få en bra känsla för vad som är typiskt för det klassiska och berömda området så har vi tre absoluta toppnamn i de tre mest klassiska appellationerna/ursprungen i vår portfölj. Det finns tre ursprung som står ut när man pratar om Toscana: Vino Nobile di Montepulciano, Chianti Classico och Brunello di Montalcino. Nedan följer tips på tre olika Toscanaprovningar.

Provning 1 – Tre klassiska viner från Toscana

Brancaia TRE 
Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 
Brunello di Montalcino

1. Vi börjar hos Casa Brancaia med Brancaia TRE som består av tre druvor från tre vingårdslägen – Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon. Vinet har en varm, avrundad karaktärer som ofta finns i det tempererade Maremmaklimatet. 2016 var en riktigt bra årgång i Toscana med svala temperaturer i början av sommaren, därefter både värme och lite regn vilket gav aromatiska viner. Vi hittar smaker såsom mörka bär, basilika, tobak och lite fatkaraktär på slutet.

2.Vi reser vidare och hamnar i Montepulciano hos Federico Carletti som driver Poliziano. Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove är 85% Sangiovese och lite Merlot, Canaiolo och Malvasia Nera. Som namnet indikerar växer druvorna på unga vinstockar (viti nuove). De är planterade med en hög densitet vilket ger druvorna en rik koncentration och färg. Vinet är aromatiskt med stor fräschör, smakrikt och elegant. Här gömmer sig smaker som körsbär, läder, kakao och örtkryddor.

3. Vår sista destination är hos Casanova di Neri i Montalcino. Brunello di Montalcino är 100 % Sangiovese, där druvorna växer på hög höjd i en jordmån med stenblandad lera. Druvorna jäser i rostfria tankar och mognar på fat av slavonsk ek i nästan två år. Vinet har mycket kraft och smak. Vi hittar smaker av mörka körsbär, tobak, örter, plommon och torkade blommor.

>> Provningsprotokoll

Provning 2 – Casa Brancaia

Brancaia Rosé
Brancaia Chianti Classico 
Brancaia Ilatraia 

1. Vi startar med en helt ny och färsk årgång av Brancaias rosévin. Vinet består till 100% av Merlot och druvorna kommer från vingårdarna i Maremma. Druvorna skördas tidigt på morgonen för att behålla krispighet och fräschör. Vinet är ljust, torrt och friskt i en ganska modern stil. Smakerna som kommer fram när vi provar är röda bär/frukter med en uppiggande örtig ton på toppen.

2. Brancaia Chianti Classico gjordes första gången 2013. Tidigare har Brancaia gjort en Riserva med längre lagring på fat men 2013 började man alltså även producera en ”vanlig” Chianti Classico. Druvorna kommer från Brancaias två egendomar i Chianti – La Brancaia och Poppi. Vinet har en frisk och fruktig smak med bra syra. Smakerna påminner oss om röda och mörkare körsbär. Avslutet är både stramt och elegant. Klassiskt!

3. Vi tar ett steg uppåt och hamnar i ett av Brancaias toppviner. Ilatraia består av de bästa druvorna från Maremmaegendomen – 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Petit Verdots och 20 % Cabernet Franc. Vinet är generöst och fruktdrivet med smaker av tobak, mörka bär, choklad och ett elegant, långt avslut.

>> Provningsprotokoll

Provning 3 – Azienda Agricola Poliziano

Rosso di Montepulciano 
In Violas Merlot 
Mandrone di Lohsa 

1. Vi startar provningen med Polizianos “första” vin – Rosso di Montepulciano som består till 85% av Sangiovese och 15 % Merlot. Druvorna skördas för hand och 70 % av jäsningen sker på cement-tankar, resten på ståltank. Efter jäsningen förs 20-40% av vinet över på äldre fat av fransk ek och får vila där i åtta månader innan buteljering. Vinet är medelfylligt och friskt med en ren och stram karaktär. Här finner vi smaker av både röda och mörka körsbär, örter och läder.

2. Den första årgången av In Violas kom 2004 och vinet består till 100% av Merlot. Vinrankorna växer i en lerrik jordmån och druvorna plockas för hand. Vinet lagras 16-18 månader på stora ekfat. Det här är ett fruktdrivet vin med en liten kryddig örtighet och bra fräschör. Smakerna som kommer fram när vi provar är blåbär, svartvinbär, läder och fat.

3. Mandrone di Lohsa består till 80 % av Cabernet Sauvignon samt lika delar Petit Verdot och Alicante. Vingården ligger i Maremma. Druvorna jäser på rostfria tankar och lagras på små fat av ny, fransk ek i 18 månader. Efter buteljering lagras det ytterligare sex månader på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet är stort, generöst och smakrikt med en lång eftersmak. Här finns smaker av mörka bär, kaffe, fat och apelsinzest.

>> Provningsprotokoll

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ