Våra bästa grilltips

Bli grillmästare med våra enkla tips

Är du en av dem som grillar året runt? Det gör vi, gärna, så varsågod, här är Vinkocken Anders bästa grilltips. Allt går att grilla, lägg på det du tycker är gott. Bli en grillmästare du också!

Fisk på folie

Ibland är det svårt att grilla vit fisk, även om du använder grillhalster då fisken gärna fastnar. Lägg valfri fisk på en öppen bit aluminiumfolie, portionsvis eller som en större bit. Salta fisken och ringla över olivolja. Fyll halva grillen med kol eller briketter, eller ha låg temperatur på gasolgrillen alternativt endast halva grillen tänd. Lägg fiskfolien på den ”kalla” halvan av grillen och stäng locket. Med stängt lock och öppet foliepaket får man en trevlig grillsmak och en perfekt tillagad fisk som inte fastnar på något galler. Om du gillar att använda termometer bör innertemperaturen på fisken vara runt 44 grader.

Rubbade grönsaker

Olika rubbs är inte bara för fisk eller kött. Det går alldeles utmärkt att använda till olika grönsaker. En örtrubb kan exempelvis användas till grillad sparris. Ringla lite olivolja över sparrisen och krydda därefter med rubben. Gnid in ordentligt och lägg på grillen. Färsk knipplök är ett annat exempel. Dela gärna löken först om de är stora och gnid in dem med grillrubben.

Timjanpenslat kött eller fisk

Varsågod, ett gammalt kockknep! Ta ett knippe färsk timjan och bind ihop. Smält smör i en kastrull tillsammans med ett par vitlöksklyftor. Låt timjankvasten stå i smöret och ge smak en liten stund. Pensla fisken eller köttet med timjankvasten ett par gånger under tiden du grillar.

Låt köttet vila

Tänk på att vila ditt kött innan servering. Minst 10 minuter även om det gäller en skiva kött. Allt för att nå det bästa resultatet. Om man är orolig för att köttet ska kännas kallt efter vilan så vänd det hastigt på grillen. Det kommer inte att påverka stekgraden men köttet får en varmare ”känsla”. En större köttbit behöver längre vila eftersom temperaturen går upp mer ju större biten är. Räkna bort 3 -4 grader på den önskade innertemperatur när du tar det av grillen. När köttet får vila helt öppet, inte med folie, i ca 15 minuter kommer det eftersteka och gå upp de extra graderna.

När köttet vilar är det riktigt gott att lägga en bit bröd på den redan varma grillen. Skär ett gott surdegsbröd i önskade storlekar, ringla över olivolja och lägg på grillen. När brödet är klart, gnid försiktigt in det med en vitlöksklyfta. Lägg några tunna skivor Lardo eller annan god skinka över. För ett vegetariskt alternativ kan man ta en tomat, utan skal, och gnida in brödet med.

Sallad eller potatis?

Kanske inte helt självklart, men att grilla sallad är väldigt gott. Prova med ett litet huvud av hjärtsallad – dela på mitten, pensla med olivolja. Lägg på grillen, vänd ett par gånger så att det inte blir bränt. Ett annat tips är att spara färskpotatisen som blir över. Lägg i marinad en stund innan grillning, trä upp på grillspett, blanda med andra grönsaker om du vill och lägg sedan på grillen.

Här kan man vara kreativ och ta till vara på ”rester” till marinaden. Marinera tex. i en överbliven tomatsås, gremolata, barbecuesås, citronskal och olivolja. Vill man ha riktigt heta smaker kan man använda sambal oelek och olivolja. Enklast är ju dock naturella smaker såsom olivolja, salt och peppar.

>> Grillviner

Recept

Grillkrydda

Blanda din egen grillkrydda och krydda både kött och fisk med vid grillen. Gott, smakrikt och väldigt enkelt.

>> Recept på grillkrydda

Örtrubb

Blanda och gnid in köttet ordentligt i rubben en stund innan du lägger det på grillen.

>> Recept på örtrubb

Gremolata

En fin och krämig gremolata som är god som tillbehör till fisk och kött, speciellt lamm, men också riktigt bra att ringla över grillad lök eller kol innan servering. Som pricken över i:et!

>> Recept på Gremolata

Tzatziki

Tzatziki är ett perfekt tillbehör när du grillar – passar till det mesta faktiskt. Den rostade vitlöken ger en mjuk och len smak.

>> Recept på tzatziki

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ