Recept

Laxtournedos med gräddstuvad purjolök och svensk pesto

Fina fisken vilar på en bädd av mild, gräddig purjolök och får sting av en svensk variant på pesto. Gott, smakrikt och lättsamt – och suveränt till rieslingvinet. Ett recept som vin- och matprofilen Håkan Larsson bjuder på!

Portioner:

4

Laxtournedos Håkan Larsson
Ingredienser
  • 800 g skinn- och benfri laxfilé eller 600 g loin av salmalax
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 60-70 g färsk babyspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 25 g hasselnötter
  • 1 dl grovriven Västerbottenost
  • 1 dl rapsolja (helst kallpressad)
  • 2 stora purjolökar
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 2-3 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 8 stora champinjoner
  • 2 msk smör
  • 1 påse blandad sallad
  • salt och vitpeppar

Gör så här:

Pesto med babyspenat
1. Kör spenaten med pressad vitlök, nötter och ost i matberedare till en smulig massa. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.

Gräddstuvad purjolök
1. Skölj och ansa purjon och strimla den fint.

2. Fräs purjolöken i en vid kastrull eller traktörpanna i smöret på svag värme utan att den får färg. Tillsätt vinet och höj värmen, låt det mesta av vätskan koka in. Häll i grädden och koka ihop till lagom stuvningskonsistens, smaka av med fond och ev. salt och peppar.

Laxtournedos
1. Sätt ugnen på 200°. Putsa bort slaksidan på laxen så du får en jämnrund filébit kvar. Tips! Frys in putset och använd till tartar eller gryta senare.

2. Dela laxen i åtta små tournedoser, krydda och ugnsbaka 10-12 min.

Servering
Dela svampen i fyra delar och smörfräs dem hastigt i het panna, krydda. Fördela stuvningen med purjon på fyra tallrikar. Lägg på sallad, lax och svamp och ringla pesto över.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ