Recept

Höstgryta

Höstens godaste gryta med högrev och svamp som passar både till vardag och till fest. Serveras gärna tillsammans med rotfrukter och betor och en Châteauneuf-du-Pape från Rhônedalen i glaset, skål!

Portioner:

4

Gryta med svamp
Ingredienser
  • 1 kg högrev
  • 1 l mörk kalvbuljong
  • 5 dl rött vin
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit stjälkselleri
  • 2 msk plockad timjan
  • 2 st lagerblad
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 2 dl tärnad Karl-Johansvamp (torkad, fryst eller färsk)
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • maizenamjöl

Gör så här:

1. Dela både kött och grönsaker i mindre bitar. Bryn dessa i en stekpanna.

2. Reducera vinet tills ca 2 dl återstår. Lägg kött, grönsaker och vinet i en gryta. Tillsätt kalvbuljong och lagerblad. Se till att köttet är täckt av vätskan, häll på lite vatten om det behövs. Lägg på lock och sätt in grytan i ugnen på 150 grader i ca 2 timmar.

3. När köttet är mjukt och mörkt, lyft ur det från buljongen. Ta bort grönsakerna men behåll buljongen och reducera den till ca en tredjedel.

4. Tärna och stek sidfläsket. Bryn svampen med timjan och slå på buljongen. Red eventuellt av med maizenamjölet om du önskar en tjockare sås. Tillsätt det köttet och värm försiktigt i såsen. Avsluta med hackad persiljan och smaka av med salt och svartpeppar.

5. Servera tillsammans med rostade rotfrukter och betor eller ett stomp på vita rotfrukter (persiljerot, rotselleri, palsternacka).

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ