2023-12-18

Årets bästa Chardonnayviner – när Munskänkarna får bestämma

För tredje året i rad har Munskänkarna fått rösta på Årets bästa vin. Varje år utses ett tema med utgångspunkt i en druva, ett land eller en världsdel samt att vinerna måste finnas på Systembolaget. Årets tema var Chardonnay under, respektive över, 200 kr.

Totalt röstades fyra viner fram som röstades fram som Årets bästa viner, två av dessa kommer från Vinhandeln. I kategorin viner under 200 kr fick Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay hela 25% av alla rösterna och är allts Årets bästa vin – enligt Munskänkarnas medlemmar. I kategorin viner över 200 kr belönades Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre från Jean-Marc Brocard med en hedervärd andraplats. Guld och Silver till Rijckaert och Brocard.

Torrt och friskt med fina frukttoner och smaker av gula äpplen, citrus, mineraler och snyggt integrerade fattoner är den bra beskrivning på gärna Côtes du Jura Chardonnay från Maison Rijckaert vars egendom har en fot i Bourgogne och den andra i Jura – den minsta vinregionen i Frankrike, precis på gränsen till Schweiz. Vinerna härifrån har en helt egen stil med friska frukttoner och lite kryddiga smaker. Idag drivs egendomen av den oerhört skicklige och noggranne Flourent Rouve. Försiktigt och naturligt är, och har alltid varit, hans ledord.

– Det är fantastiskt att få kalla Côtes du Jura från Rijckaert för Årets bästa vin, säger Anders Röberg som är producentansvarig på Johan Lidby Vinhandel. Ett fint erkännande för Flourent Rouve som lägger ner tid och energi i sina vingårdar och i vineriet. Ett mycket prisvärt alternativ idag när priserna på viner från Bourgogne stiger alltmer.

Chablis Montée de Tonnerre från Brocard är en ursprungstypisk Premier Cru från det mest klassiska premier Cru-lägena. Jordmånen är utpräglat kalkhaltig och mineralrik vilket ger vinet dess strama och mineraldrivna karaktär med en otroligt fin lagringspotential.

– En klassisk Chablis från en av de största i området. Lätt att känna igen med sin karaktäristiska gröna topp, säger Josef Andirik som ansvarar för producenten på Vinhandeln. Glädjande att Brocards viner åter får kliva upp på prispallen.

Côtes du Jura Chardonnay är inte bara en favorit hos Munskänkarna utan också bland våra svenska vinskribenter. Vinet belönades med en bronsmedalj i Årets Vinare – Allt om Vins årliga gala som också utser årets bästa viner. Vinet står på Systembolagets hyllor och kan beställas med nr 2327, pris 199 kr (alk. 13%). Chablis 1 er Cru Montee de Tonnerre finns på utvalda Systembolag i landet och går att beställa med nr 5587, pris 439 kr (alk. 13%).

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ