Chablismästaren i Bourgogne

Jean-Marc Brocard

Att Chablis är Jean-Marc Brocards stora passion märks tydligt i de klassiskt rena och friska Chablisviner som han producerar i hjärtat av Bourgogne. Att fotboll är hans andra stora passion märks inte lika tydligt på vinerna men desto mer på att Jean-Marc är stolt sponsor av den lokala franska klubben – AJ Auxerre.

3 route de Chablis, 89800 Préhy, Frankrike

brocard.fr/en/

1973 gifte sig Jean-Marc med dottern till en vinmakare. Här startade hans vinintresse och han planterade sin första vingård i samband med sin sons födelse. Därefter har han med stor precision och alltid med naturen i första rummet byggt upp sin egendom, hektar för hektar. Idag omfattar egendomen 200 hektar. Vissa druvor köper man fortfarande in för att kunna täcka sina behov. Jordmån och druva står alltid i centrum. Under lång tid så lagrades alla vinerna på rostfria ståltankar. Julien Brocard har under senare år börjat använda stora ekliggare i större och större utsträckning på Premier Cru- och Grand Cru-vinerna, det är inte för att ge en ekfatskaraktär till vinerna utan för den positiva, försiktiga syrekontakten som dom ger. Varje vingårdsläge vinifieras separat för att kunna ta till vara på varje enskilt områdes egenhet. De olika vinerna får därför olika uttryck – mineralrika, fruktiga, raffinerade eller koncentrerade.

Sedan 1999 är Julien Brocard, sonen i familjen, vingårdsansvarig. Hans stora intresse för biodynamiska odlingar har gjort att man idag arbetar biodynamiskt i en stor andel av vingårdarna.Brocard är idag en av de största ekologiska odlarna i hela Bourgogne.

Brocard har fått många utmärkelser, både i Frankrike och internationellt. I Sverige har Brocard bland annat vid ett flertal tillfällen utsetts till Årets Producent och Årets Vinmakare av tidningarna Vin och Mat och Gourmet.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Jean-Marc Brocard

Vinmakare:

Julien Brocard och Odile Vandermoere

Grundades:

1973

Land:

Frankrike

Region:

Chablis

Yta:

200 hektar

Webbplats:

brocard.fr/en/

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ