Château de Plaisance
Endast 32 år gammal och med ett barn på väg, tog Vanessa Cherruau över egendomen 2019 från familjen Rochais, som ägt den ändå sedan 60-talet. Några år senare tillhör Château de Plaisance en av Loires starkast lysande stjärnor, vars viner uppvisar otrolig precision och elegans.
Efter att ha avslutat vinskolan i Angers arbetade Vanessa inom vinbranschen i 12 år, bland annat i Catalunya, Champagne och Tyskland. Hon kom att bli vän med familjen Rochais på Chaume-kullen, som ägde Chateau de Plaisance (mer en bondgård än Chateau). Med planer på att sälja den 25 ha stora historiska egendomen till det lokala kooperativet, övertygade Vanessa familjen att sälja till henne istället, vilket lät henne fortsätta det fina arv de lämnade, samtidigt som en ny väg framåt formades. Plaisance har varit ekologiskt certifierade sedan 1995 och biodynamiskt certifierade sedan 2008, så lyckligtvis för Vanessa ärvde hon några av de mest välskötta vinstockarna på kullen. Hon har givetvis fortsatt den biodynamiska inriktningen som startades av hennes föregångare, i vetskap om att vinstockarnas naturliga miljö är av yttersta vikt. Sedan sin första årgång 2019 har hon hjälpt till att lyfta bilden av torr Chenin Blanc gjord på Chaume-kullen, till att nu vara en av de mest intressanta terroirerna i hela Loire.
Under året ser Vanessa och hennes team till att följa vinstockarna utan att stressa dem, alltid lyssna på dem, respektera deras rytm och månens cykler. I vingården görs beskärning med Guillot-Poussard-metoden för att respektera vinrankans energiflöde. För att främja den biologiska mångfalden är arbetat mellan raderna starkt begränsat och man använder sig av naturlig kompost för att skydda istället för att vända jorden. Tanken är att låta flora och fauna uttrycka sig och använda naturen som det främsta skyddsmedlet. Allt detta arbete gör att de kan skörda så hälsosamma druvor som möjligt, varje klase vid rätt mognad, helt manuellt. Alla deras viner är ett uttryck för den terroir som de kommer ifrån. Därför vinifieras samtliga cuvéer naturligt, utan några ingrepp eller insatser, med undantag för mikrodoser av svavel. Att inte ha en fallskärm kräver rigoröst arbete, noggrann hygien, väldigt regelbundna provningar och tekniskt kunnande.
”Behind every great wine hides a great team”. – Vanessa Cherruau
FRANKRIKE
De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen
Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.Fakta
Château de Plaisance
Vanessa Cherruau
Frankrike
Loire
25