Nyhet

Vintrender 2023 – vart är vi på väg?

Sedan starten 1999 brinner vi på Johan Lidby Vinhandel för att berika de svenska vinkonsumenterna med både nya och klassiska viner – alla är alltid noga utvalda och alltid med människan och vingården i fokus. Vi arbetar gärna med små och familjeägda vingårdar där vi vet vem eller vilka som gör vinerna.

När vår produktgrupp började prata om vintrender 2023 var alla eniga om att den starka miljötrenden fortsätter med nya och alternativa förpackningar, såsom vin på burk, likaså lättviktsflaskor, viner på PET-flaskor samt fler och nya Bag-in-box-viner. Systembolaget söker ständigt efter nya förpackningslösningar och förfrågningar på viner med miljövänliga förpackningar blir allt vanligare. ”Förpackningar som orsakar så lite miljöpåverkan som möjligt kommer att öka i efterfrågan.” säger Susanne Tormalm som är producentansvarig på Vinhandeln.

I Spanien ser vi den nya generationens vinmakare kliva fram.

Klimatförändringar

Många klassiska vinområden drabbas hårt av klimatförändringar och skördeuttagen är därför lägre än någonsin. Bourgogne är ett sådant exempel. Intresset för nya och alternativa ursprung ökar och det finns en tydlig trend och nyfikenhet att upptäcka viner från mindre kända vinområden såsom exempelvis Savoie i de franska alperna eller Jumilla i östra Spanien. Produktgruppen lyfter och trenden med inhemska och lokala druvsorter. När klimatet förändras, ändras även förutsättningarna för vinmakarna och vi ser en trend där många av den nya generationens vinmakare allt oftare återgår till att odla lokala och inhemska druvsorter. ”I Spanien ser vi den nya generationens vinmakare kliva fram. Unga och engagerade vinmakare som gärna vill visa upp det moderna Spanien för världen.” säger Josef Andirik, producentansvarig på Vinhandeln.

Intresset för röda viner från Tyskland ökar alltmer, precis som att vinlandet Portugal allt oftare återkommer i vinsammanhang. Det finns många områden som ännu inte är upptäckta. Många nya förmågor från klassiska områden som driver på utvecklingen i landet. ”Röda viner från Tyskland är redan en trend men jag tror att den kommer att gå ännu bredare.” säger Sebastian Levin, producentansvarig på Vinhandeln.

En annan tydlig trend som nämns är naturliga viner – ofiltrerade, oklarade och osvavlade viner, så naturliga processer som möjligt. Veganvänliga och ekologiska viner ökar och trenden är tydlig – allt fler konsumenter letar efter certifierade produkter på Systembolaget. Kunderna efterfrågar transparens i hela kedjan allt oftare och vi ser att det blir allt viktigare.

Vintrender 2023

1. Miljövänliga förpackningar
2. Lätta och friska viner
3. Viner med lägre alkoholhalt
4. Nya vinområden
5. Inhemska och lokala druvsorter
6. Så naturliga viner som möjligt.
7. Veganvänligt och ekologiskt

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ