Nyhet

Savoie – det nya Jura

I östra Frankrike, mitt bland de franska skidorterna ligger den lilla vinregionen Savoie. Med endast 1% av Frankrikes totala vinproduktion och en stor inhemsk konsumtion av törstiga skidåkare är dessa viner inte lätta att finna. Den som gör det lär dock inte bli besviken på dessa lätta och syradrivna viner. Det är ett unikt bergsområde, där vingårdarna ramar in det vackra alplandskapet. Vingårdarna ligger på bergssluttningar eller i dalgångarna, dock inte på speciellt höga höjder. Här ligger fokus på de inhemska druvsorter, många som är svåra att få tag på utanför regionen och många gånger har samma druva flera olika lokala namn. Totalt finns det 23 tillåtna druvsorter i området.

Det unika mikroklimatet med kalla vintrar och varma somrar gör det här till en perfekt plats för vinodling, speciellt de sorter som trivs i svalare klimat. Vinerna har ofta hög syra och en unik smakprofil och karaktär. Fram till 1970-talet var det knappt någon vinmakare som levde av att vinproduktion här, men tack vare engagerade och entusiastiska unga vinmakare samt nya, mer moderna tekniker drivs utvecklingen snabbt framåt i området och idag går historien åt ett annat håll. Trenden vänder och vinerna börjar ta allt större plats, både i Frankrike och i Sverige.

The grape variety that ripens amidst the snow.

Området domineras av de vita druvsorterna och bland de röda är Mondeuse kanske den mest kända. En lokal och inhemsk druva med lång historia, ända tillbaka till romartiden “the grape variety that ripens amidst the snow” lär ha sagts av romarna. De bästa vinerna med just Mondeuse kommer från en liten kommun vid namn Arbin. Viner med Mondeuse har en mörkt, djup röd färg, välstrukturerad syra och väl integrerade tanniner. Karaktäristiska smaker brukar vara jordgubbar, röda vinbär, hallon, blommor och kryddiga toner med vitpeppar och kanel. Matvänliga viner som åldras väl.

Sammanfattningsvis verkar det som att Savoie har allt; ett brett urval av inhemska druvor, lätta och syradrivna viner, ambitiösa och unga vinmakare tillsammans med vykortsvänliga vingårdar, inramade av de snöklädda, franska alperna. Ett område vi följer med spänning och nyfikenhet.

 

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ