Recept

Vodkapasta

Vodkapasta- en härligt krämig pasta som får en spännande och annorlunda touch när vodka tillsätts i såsen. Smaken av den salta parmaskinkan passar fint ihop med vodkapastasåsen. Godast är att använda pasta penne, tycker vi. Vin till vodkapasta? Prova gärna tillsammans med amerikansk Zinfandel från familjen Seghesio – deras Sonoma Zinfandel finns på Systembolaget. Härliga smaker och bra kombinationer.

Portioner:

4

vodkapasta Tomatsås
Ingredienser
  • 1/2 dl olivolja
  • 25 g smör
  • 6 skivor parmaskinka, fintärnad
  • 1 hackad sivlerlök
  • 3 klyftor hackad viktlök
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 dl vodka
  • 1 burk (400g) passerade tomater
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 dl grädde
  • ca 400 g pasta (ex. Rigatoni eller Penne)
  • Havssalt

Gör så här:

1. Värm upp smör, olivolja, silverlök, vitlök, chili, parmaskinka och lite havssalt i en kastrull som är stor nog att även rymma pastan senare.

2. Rör om så att allt täcks av olja och smör och låt puttra ett par minuter på medelhög värme tills vitlöken är gyllene. Tillsätt tomaterna, rör om och låt puttra utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 15 minuter.

3. Tillsätt vodka och grädde och rör om. Låt puttra i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med havssalt och eventuellt mer chiliflakes.

4. Koka pastan i rikligt med välsaltat vatten. Häll av i ett durkslag när pastan är “al dente”. Pastan ska nästan vara underkokt så den kan koka färdigt i såsen.
Tillsätt pastan i tomatsåsen och rör om. Vrid ner till låg värme och lägg på lock och låt vila 1-2 minuter så att pastan suger upp såsen. Avsluta med att vända ner den hackade persiljan. Servera i djupa tallrikar med riven parmesanost.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ