Recept

Lammstek med gröna örter, varm parmesandressing och vitlökssky

Späckad lammstek med grönt efter behag som serveras tillsammans med en krämig och varm parmesandressing samt rostad vitlökssky. En rätt som passar bra till festliga högtider eller till en trevlig söndagsmiddag. Vill du inte göra en hel stek går det utmärkt med både lammracks och lammkotletter. Tips! Servera tillsammans med Son Antem Vespre i glaset – en härligt kryddig smakkombination!

 

Portioner:

6

lammstek
Ingredienser
  • 1,5 kg urbenad lammstek
  • 25 st urkärnade svarta oliver
  • ½ dl plockad rosmarin
  • 5 dl reducerad kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • 4 st skalade vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 1 dl hackad persilja
  • ½ dl finskuren gräslök
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl riven parmesanost
  • Salt och peppar

Gör så här:

1. Skär små snitt, cirka 1 cm i din lammstek, och tryck in 1–2 oliver i varje snitt tillsammans med en nypa plockad rosmarin. Bind gärna upp steken med steksnöre för att hålla en fin form när den tillagas. Bryn steken i en het panna, sätt in den i ugnen på 100 grader varmluft och låt gå till cirka 58 grader innertemperatur.

2. Låt köttet vila i cirka 30 min. Värm sedan steken på 150 grader i fem minuter innan du skär upp den i skivor. Under tiden lammet tillagas och förbereds resten.

3. Skiva vitlöken och rosta försiktigt i olivolja i en kastrull, tillsätt rött vin och reducera till ca en ½ dl återstår. Slå på kalvfonden och reducera ytterligare till drygt 3 dl återstår. Tillsätt 50 g smör och mixa med en stavmixer. Smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt några droppar citronsaft för att justera syran i såsen.

4. Koka upp crème fraichen och låt koka i tre minuter. Lägg i parmesanost och mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar tillsätt eventuellt några droppar citronsaft.

5. Servera gärna med rostade knippmorötter i olika färger, lättkokta haricots verts, klyftade bakade gulbetor och bondbönor. Värm på alla grönsaker och blanda dem med parmesandressingen, avsluta med den hackade persiljan. Skiva lammsteken och servera med vitlöksskyn.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ