Recept

Kyckling med lökkompott och rotfruktspuré

En klassiker med en spännande lökkompott. Lökkompotten är ett gott tillbehör som passar till både fågel, ljust och mörkt kött.

Portioner:

6

Ingredienser
  • 1 hel kyckling
  • 1 dl hackade örter (tex. dragon, persilja, timjan)
  • skal av 1 st citron
  • 1/2 dl olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 1 kg morötter
  • 1 kg persiljerötter
  • kycklingbuljong
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 kg tunt skivad rödlök
  • 4 dl rött vin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 25 g smör

Gör så här:

Kyckling

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Snitta skinnet på kycklingen vid låret så det går att komma in under.

3. Blanda örter, olivolja, citronskal, salt och svartpeppar och fyll under skinnet. Sätt kycklingen i ugnen i 5 minuter, sänk sedan temperaturen till 100 grader.

4. Tillaga kycklingen i ugnen till 70 grader innertemperatur. Låt därefter vila ca 20 minuter.

Rotfrukter

1. Skala och skär rotfrukterna i ca 1 cm tjocka skivor.

2. Koka rotfrukterna mjuka i buljongen, sila av dem. (Spara buljongen till ett annat tillfälle om du vill.)

3. Mixa rotfrukterna till en slät puré med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Lökkompott

1. Sautera löken mjuk i smöret, tillsätt vin och vinäger. Låt koka in sakta.

2. När all vätska har kokat in i löken är det klart. Låt gärna ”mogna” i kyl i ca 3 dagar.

 

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ