Pinot Noir-pinojären

Denna firma grundades 1975 av Josh Jensen. Efter att ha arbetat två säsonger i Bourgogne hos Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac bestämde sig Josh för att åka tillbaka till Kalifornien och leta efter växtplatser med dominerande kalkhaltig jordmån, detta i hopp om att kunna producera viner liknande de viner han hade hjälpt till att framställa i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh lämpliga platser för sina Pinot Noir- och Chardonnay-odlingar på Mount Harlan. Efter ytterligare två år stod ett vineri, byggt i sex våningar för att helt kunna styras av gravitationen, färdigt. Det var det första i Kalifornien. Hans viner är strama med koncentrerad fruktighet och han har lovordats av en enig journalistkår för sina resultat med druvan Pinot Noir. Namnet Calera tog Josh av den stora kalkugn som fanns på plats på Mount Harlan.

2017 sålde Josh Calera till Duckhorn Wine Company som driver ett mindre antal egendomar på olika håll i Kalifornien. Man har dock behållit vinmakaren Mike Waller som gjort vinet tillsammans med Josh sedan 2007. Detta borgar för en konsekvent linje vad gäller stil och kvalitetsambitioner. Sommaren 2022 gick Josh Jensen bort och lämnade efter sig ett arv som har satt sin prägel på producenter som exempelvis Littorai, Hirsch och Occidental. “Mr Pinot” var en estradör, pionjär och en fantastisk människa som vi minns med glädje och värme.

Calera har utsetts bland de topp 100 vinerierna i världen inte mindre än fyra gånger. Vinconnoisseuren Robert Parker beskriver Calera som ”California’s Romanée Conti” och Josh Jensen som “a true rockstar Pinot pioneer” i nya världen.

 

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Calera Wine Company

Vinmakare:

Mike Waller

Grundades:

1975

Land:

USA

Region:

Central Coast

Yta:

40 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ