En smak av Toscana

Azienda Agricola Poliziano

Dino Carletti planterade sin första vingård 1961 i Montepulciano. Egendomen fick namnet Poliziano som var den lokala poeten och lärare åt Medicifamiljen och vars smeknamn var Poliziano. Poliziano är även benämningen på folket från byn Montepulciano.

Idag ägs egendomen av Dinos son, Federico Carletti. Från början omfattade egendomen endast 20 hektar. Man odlade druvor men producerade inget eget vin utan sålde skörden till lokala producenter. När Federico 1980 återvände till egendomen efter att ha studerat agronomi och därefter vintillverkning i norra Italien startade ett omfattande förändringsarbete. Egendomen utvidgades till att idag omfatta 120 hektar planterad vingårdsareal, men framför allt genomfördes en grundlig förändring i odlingsmetoder. Idag är Poliziano under omställning till att blir ekologiskt certifierade.

Federico genomförde alla dessa förändringar i syfte att skapa enkom högkvalitativa viner. Utan omsvep kan man säga att han har lyckats eftersom Poliziano idag räknas till en av de stora kvalitetsproducenterna inte bara i Toscana utan i hela Italien.

4 december 2018 fick Azienda Agricola Poliziano det prestigefulla priset Årets Vinhus 2018. Tidningen Allt om Vin delar ut priset och juryn består av Sveriges mest erfarna vinskribenter och provare. Priset för Årets Vinhus röstas fram av juryn.

ITALIEN

Det enda land där druvor odlas och vin produceras i alla landets olika regioner

Vinnäringen är viktig för Italien. Landet har lyckats behålla sin nationella identitet genom att bibehålla de inhemska druvorna och förfina sina viner genom århundraden istället för att hoppa på diverse trender genom åren. Italien är det enda land som på den svenska marknaden lyckas vara populärt i samtliga prislägen, från det billigaste till det dyraste.

Fakta

Producent:

Azienda Agricola Poliziano

Vinmakare:

Federico Carletti

Grundades:

1961

Land:

Italien

Region:

Toscana

Yta:

120 hektar

Följ oss på Instagram @polizianowinery

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ