Din guide till att välja rätt portvin

Portvin är Portugals stolthet och var ett av de första områdena i vinvärlden att få en ursprungsklassificering. Ända sedan 1756 har områdets viner varit skyddade genom lag mot plagiering. Endast viner från Dourodalen får kallas portvin. Här hjälper vi dig att hitta din favorit – välj rätt portvin!

Portvin är ett så kallat fortifierat vin, vilket betyder att man tillsätter 77 procentig sprit under jäsningen men fortfarande medan det finns naturligt socker i musten. Druvspriten dödar jästen och jäsningen stannar därmed av. Hur mycket socker det till slut är i det färdiga portvinet beror på varje portvinshus egen stil. Det finns fler än 80 olika druvsorter som är tillåtna att använda i ett portvin. Det är dock ett betydligt färre antal som dominerar i vingårdarna idag. Det finns både röda, vita, och rosé portviner, men det är de röda vi oftast ser här i Sverige.

Några av de vanligast förekommande druvsorterna är:
Blåa druvor som ger röda portviner: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barocca, Tinto Cão, Tinta Amarela och Sousão.
Gröna druvor som ger vita portviner: Gouveio, Malvasia och Viosinho.

Olika portvinsstilar

Förutom många olika druvor så finns det också en mängd olika stilar på portvin och här spelar syret i vinmakningsprocessen en stor roll, samt hur lång lagringstiden är. Fruktigare stilar av portviner lagras främst i stora, gamla ekfat eller i rostfria ståltankar medan sk. oxidativa stilar lagras i cirka 550 liter stora ekfat (sk. pipes).

Ruby Port

Det här är den enklaste sortens portvin. Det här är ett vin som oftast lagras mellan två till tre år på stora ekfat eller ståltankar. Vinet har en djupt rubinröd färg (därav namnet) och en söt och fruktig smak. Ruby Port är inget portvin som ska lagras utan bör drickas ungt. Det behöver inte heller dekanteras. Perfekt till ost eller till en chokladdessert med inslag av frukt eller bär.

Ruby Reserve

Egentligen är det här samma som en Ruby Port, med skillnaden att detta portvin anses ha en större struktur och koncentration och det lagras ofta lagras i några år till. Vinet har därför lite mer färg och djup i smaken, men det är fortfarande ett portvin som bör drickas när det släpps på marknaden.

Tawny Port

Namnet kommer av vinets färg som är lite ljusare, men med ålder går den åt bärnsten eller brungul (Tawny) färg. Det finns två olika stilar på Tawny, en enklare typ som ofta är en blandning på olika viner av enkel kvalité, ibland blandat med vitt portvin för att ge en ljusare färg och en lättare karaktär samt en lagrad Tawny.

En lagrad Tawny, Aged Tawny, är en helt annan stil där man använder koncentrerade och strukturerade viner som sedan lagras under många år i sk. Port pipes, cirka 550 liter stora ekfat. En Tawny Port är en blandning av olika årgångars viner. Det finns 10-, 20-, 30- och 40-årig Tawny. Åldern på flaskan anger snittåldern på vinet i flaskan, det betyder inte nödvändigtvis att vinet är exakt 20 år gammalt. En 10 årig Tawny har ofta fortfarande en hel del fruktiga aromer medan en 20- eller 30-årig Tawny börjar få så kallade rancio-toner, dvs. toner av bränt socker, nötter och torkade frukter. Perfekt till knäck, julgodis, nötter torkade frukt, eller bara till choklad. En äldre Tawny Port håller under flera veckor när den har öppnats. Den redan oxidativa karaktären gör att vinet inte förändrar karaktären så mycket när det kommer i kontakt med luft.
Fonseca 20 Year Old Tawny Port finns på den tillfälliga hyllan på Systembolaget från den 12 november.

Crusted Port

Crusted Port är ett relativt ungt portvin där druvorna kan komma från olika årgångar. Det motsvarar oftast en Ruby Reserve i stilen men detta portvin buteljeras utan filtrering. Vinet måste sedan också lagras minst tre år i flaska innan det får säljas. Vinet fortsätter att utvecklas i flaskan och det bildas en fällning, eller sk. ”crust” och därför är det bra att dekantera vinet innan det ska drickas. På flaskan står en årgångsangivelse och det anger det år som vinet buteljerades. Servera efter middagen till ost eller till en chokladdessert med bär.

Fonseca Crusted Port finns på ett fåtal Systembolag.

Vintage Port

Man kan dela in Vintage Port i två olika kategorier, Classic Vintage och Single-quinta Vintage.
Single-quinta görs i regel de något sämre årgångarna och med druvor från en enstaka vingård. Här väljer några portvinshus att göra ett motsvarande vin men med druvor från flera olika vingårdar. Detta är i regel fortfarande mycket högkvalitativa viner med en stor lagringspotential.
En Classic Vintage är den högsta kvaliteten av portvin, bättre än så här blir det inte. Dessa görs inte varje år utan en Classic Vintage Port deklareras endast de bästa årgångarna. Vinet lagras oftast cirka två år på fat och buteljeras utan att filtreras. Dessa viner är producerade för att lagras under en mycket lång tid, 20-40 år och ibland mycket längre än så! Med tiden bildas en kraftig fällning i flaskan och därför är det viktigt att dekantera vinet innan det ska drickas.

Fonseca Vintage Port 2003 finns tillgänglig just nu, så även vintage port från 2016 och 2017

Late bottled Vintage

Det här är ett portvin från en enskild årgång som är buteljerat mellan fyra till sex år efter skörden. De har inte samma struktur och koncentration som en Vintage Port och är drickfärdiga mycket tidigare. De kan antingen vara buteljerade ofiltrerade, det står då oftast antingen traditional eller unfiltered på etiketten. Dessa behöver då precis som en Vintage Port dekanteras före servering. Eller så kan de, vilket också är det vanligaste, buteljeras efter filtrering och kylstabilisering för att säkerställa att det inte bildas någon fällning i flaskan. Dessa vinner då inte på lagring och är drickfärdiga när de släpps på marknaden. Den ofiltrerade varianten kan dock med fördel lagras ytterligare några år i flaskan.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ