Weingut Rabl
75 km väster om Wien ligger Kamptal, en perfekt plats för att odla perfekt druvor på. Vilken tur att familjen Rabls förfäder slog sig ner just här och vilken tur att familjen stannade kvar på samma plats.
I Österrike är det de östra regionerna som gäller om man vill odla vin. Familjen Rabl har sina vingårdar i Kamptal och i byn Langenlois, som också är den största vinproducerande byn i Österrike. Främst odlar man Grüner Veltliner och Riesling. Idag är det Rudolf Rabl som driver familjeföretaget vidare men allt startade redan på 1750-talet. Då odlade man dock inte bara druvor utan även andra grödor. Inte förrän efter Andra Världskriget satte vinproduktionen igång på allvar och man började buteljera sina viner och sälja dem i hela Österrike. 1986 tog Rudi över och utökade egendomen successivt till idag 100 hektar vingårdar. 2003 började man även exportera sina viner och idag är exporten 1/3 av den totala försäljningen.
Alla vingårdar vinifieras separat och är certifierade enligt den Österrikiska organisationen Sustainable Austria. Den dominerande jordmånen kallas Loess, vilket är en sandblandad lucker jord samt granitliknande urberg. Klimatet i Kamptal är perfekt för att odla perfekta druvor. Varma somrar och höstar samt kalla vintrar. Gynnsamma vindar gör också att det en varm sommardag ofta går över i en sval och behaglig kväll, vilket verkligen ger bra växtmöjligheter för druvorna. Vinerna får en rik fruktighet med markerade syror och tydlig jordmånskaraktär.
ÖSTERRIKE
Landet där antal druvodlare per capita är högst i världen
Vinframställning i Österrike är en gammal och stolt tradition. Produktionen är än i dag uppdelad i små enheter. De flesta nuvarande vingårdarna var ursprungligen blandade lantbruk med grönsaker, säd eller boskap. Drygt hälften är mindre än fem hektar. Vin från Österrike är inte en massprodukt, varje flaska bär den enskilda vingårdens prägel. Vindistrikten ligger vid foten av alperna i öster, med optimala klimat– och jordmånsförhållanden.Fakta
Weingut Rabl
Rudolf Rabl
1750
Österrike
Niederösterreich
100 hektar