Rieslingprovning

Riesling är en grön druva med en stor bredd i de viner som produceras. Det finns allt från knastertorra viner till både söta och mousserande. Mångsidigheten kommer från druvans höga fruktsyra, vilken också gör att ett rieslingvin går bra att lagra. Riesling trivs bäst i ett svalare klimat och doften påminner ofta om citrus, gröna äpplen och päron samt petrolium när vinet fått mognadstoner. Riesling odlas i nästan alla vinproducerande länder, men Tyskland är det land som i princip alltid förknippas med druvan. Dags för rieslingprovning!

Leitz Eins Zwei Dry  (finns även som halvflaska)
Rabl Riesling Langenlois 
Riesling Steinriegl Smaragd

1. Vi startar provningen i Tyskland hos vår producent Johannes Leitz. I Rüdesheim, längs Rhen, på branta vingårdar odlar han sina rieslingdruvor. Druvorna till Eins Zwei Dry kommer från flera olika vingårdslägen som ligger i söderläge. Här mognar druvorna harmoniskt. Jordmånen består av sand, silt och lera. Druvorna ligger på jästfällningen i rostfria tankar några månader innan det buteljeras. Vinet är torrt och friskt med en fin fruktkoncentration. Här finns smaker av citrus, päron, gula stenfrukter, örter och mineral och en lång eftersmak.

2. Nästa stopp blir hos Weingut Rabl i Kamptal, Österrike. Druvorna till Riesling Langenlois kommer från ca 15 olika lägen. Jordmånen domineras av en jordtyp som kallas Loess. All skörd sker för hand. Musten jäser under cirka tre veckors tid runt 20 grader. Därefter ligger vinet i cirka två månader på jästfällningen innan det buteljeras. Vinet har en fin doft som påminner om gröna äpplen. I smaken finns både gula och gröna äpplen samt en smakfull mineralitet. Här finns en ulfruktig attack med inslag av aprikos, gröna äpple och mineralitiet.

3. Hela familjen Schmelz är involverad i vinproduktionen, med små vingårdslägen som ligger utspridda över flera kilometer längs Donau. Stein am Rain är ett vingårdsläge som ligger vid bergsfoten vid byn Joching. jordmånen domineras av sandiga, men mineralrika jordar. Det vinifierat på ståltank och vilar på jästfällningen fram till det buteljeras. Vinet är fruktigt med gula stenfrukter, gröna äpplen och mineraler. Här finns en gulfruktig attack med inslag av passionfrukt, gröna äpple, citrus och en härlig mineralitiet.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ