Weingut Umathum
Åtta mil söder om Wien i österrikiska Burgenland ligger familjen Umathums vingård, en biodynamisk vingård som varit i familjens ägor i flera generationer. Det egna vinet började produceras först på 1970-talet.
Familjen Umathum har varit druvodlare och jordbrukare i många generationer, men det var i början av 1970-talet som man började göra egna viner. Än idag produceras andra grödor, men i en blygsam omfattning. Josef Umathum har drivit företaget sedan 1985 och sedan tidigt 90-tal är Umathum erkända som en av de främsta rödvinsproducenterna i Österrike. Man har cirka 30 hektar odlad areal och 85 % av dessa är planterat med Zweigelt, Sankt Laurent och Blaufränkisch. Klassiska druvor från Österrike.
Vingårdarna är belägna på både östra och västra sidan av Neusiedlersee vilket gör att det finns ett flertal olika jordmånstyper inom egendomen. All skörd sker för hand. Josef Umathum arbetar biodynamiskt med sina vingårdar.
ÖSTERRIKE
Landet där antal druvodlare per capita är högst i världen
Vinframställning i Österrike är en gammal och stolt tradition. Produktionen är än i dag uppdelad i små enheter. De flesta nuvarande vingårdarna var ursprungligen blandade lantbruk med grönsaker, säd eller boskap. Drygt hälften är mindre än fem hektar. Vin från Österrike är inte en massprodukt, varje flaska bär den enskilda vingårdens prägel. Vindistrikten ligger vid foten av alperna i öster, med optimala klimat– och jordmånsförhållanden.Fakta
Weingut Umathum
Josef Umathum
1958
Österrike
Burgenland
33