Familjens skatt

Hoddles Creek Estate

Upper Yarra Valley upptäcktes av vinmakare så sent som början av 1980-talet, innan dess ansågs området vara för kallt för att producera vin. Familjen D’Anna har haft egendomen i sina ägor sedan 1960, men det var inte förrän 1997 Franco bestämde sig för att plantera den första vingården. Han var då övertygad om att det skulle gå att producera viner av hög kvalité och med finess, även i detta svala klimat i Yarra Valley.

 

 

Efter andra världskriget beslutade sig bröderna Tony och Bruno D’Anna för att emigrera till Australien och slutdestination blev Melbourne. De tog med sig den italienska matkulturen och började sälja och leverera italienskt bröd på helgerna, efter jobbet i den lokala fabriken på dagarna. Verksamheten utökades och de investerade i fler butiker i Melbourne. Till en av butikerna hörde en alkohollicens och de kunde nu även sälja portvin och andra starkviner med sitt eget namn på etiketten. 1960 köpte bröderna land i Hoddles Creek, i Upper Yarra Valley. Just då fanns varken vinodlingar eller bebyggelse i Yarra Valley. Marken valdes på grund av dess naturliga vattentillgång och tanken var att odla grönsaker samt att låta betande djur gå på marken.

1997 bestämde sig dock Franco D’Anna, som var den som drev familjeföretaget vidare, för att etablera en vingård på egendomen och Hoddles Creek Estate bildades. Franco hade redan börjat importera italienska viner, men intresset för vin ökade och han studerade vinvetenskap vid universitetet och arbetade sedan hos James Halliday och Coldstream Hills i Yarra Valley samt hos flera producenter i Bourgogne, på Sicilien och i Piemonte. När Franco till slut kom tillbaka till egendomen för att producera viner under egen etikett byggdes även ett nytt vineri, som stod klart 2003. Fatkällaren, på nedre plan, ligger tre meter under jorden, för att bevara den naturliga fukten. De svala temperaturerna skapar ett behagligt klimat för vinerna som lagras och det går att flytta vinet via gravitation.

Vingårdarna ligger på 250-300 meters höjd över havet i branta sluttningar. Egendomen består idag av 10 ha Pinot Noir, 6 ha Chardonnay, 1 ha Sauvignon Blanc, Merlot och Cabernet Sauvignon samt 1,5 ha Pinot Gris. Alla vingårdarna beskärs, skördas och brukas för hand. Det skiftande landskap gör att varje vingårdsläge brukas, skördas och jäser separat ända fram till buteljering då de olika lotterna blandas enligt Francos tycke.

Hoddles Creek Estate har snabbt blivit en ledstjärna i området. Vinerna säljer slut snabbt och vi är nu stolta och glada över att presentera deras viner på den svenska marknaden.

AUSTRALIEN

Ett av världens mest spännande och dynamiska vinländer

Vinindustri i Australien var från början just en industri. Ett fåtal riktigt stora spelare köpte frukten som druvodlarna producerade och paketerade detta i ett antal stora varumärken som spreds över världen. Stora, rika och fullmatade viner var det som dominerade. De senaste åren har det skett en enorm utveckling av antalet små vinproducenter som verkligen vill skapa viner som ska spegla sitt mikroklimat och sin region. Det nya Australien händer nu.

Fakta

Producent:

Hoddles Creek Estate

Vinmakare:

Franco d'Anna

Grundades:

1997

Land:

Australien

Region:

Yarra Valley

Yta:

35 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ