Finstämda viner med lokala druvsorter

Domaine du Pas de l’Escalette

Familjeegendom i nordvästra delen av det ‘Cru’ klassade området Terrasses du Larzac i Languedoc. Den unika Larzac-platån ger stora variationer i både jordmån och klimat. Här produceras viner med stor personlighet, fräschör och elegans.

Julien och Delphine Zernott kommer ursprungligen från norra Frankrike men har arbetat i flera olika delar av landet, Julien som vinmakare i Sancerre och Delphine i Languedoc. De letade länge efter en egendom som de skulle kunna göra till sin egen. På sina resor mellan södra Languedoc och Loiredalen passerade de regelbundet Pégairolles-dalen som ligger i Terrasses du Larzac och de kände intuitivt att detta var den plats de sökte efter. 2003 hittade de till slut en egendom till salu som bestod av åtta hektar planterad vingårdsmark. Fem år senare kunde båda äntligen ta steget fullt ut och satsa helhjärtat på sitt livsprojekt. Idag brukar de tjugo hektar av den totalt trettiofyra hektar stora egendomen belägen i Pégairolles och Lauroux-dalarna i nordvästra delen av Terrasses du Larzac.

2014 blev Terrasses du Larzac en egen Cru & AOP. Utseendemässigt skiljer sig Larzac mycket från övriga Languedoc där vingårdarna oftast är planterade på mjukt böljande kullar eller flacka landskap. Larzac däremot är bergigt med branta sluttningar och vingårdarna ligger på mellan 300 och 800 meters höjd över havet.  Jordmånen i Larzac uppvisar en stor mångfald. Här finns allt från skiffer och kalksten till röda järnhaltiga jordar med stora runda stenar, liknande de i Châteauneuf-du-Pape. Tack vare sin placering mellan Centralmassivet och medelhavet strömmar sval luft ständigt genom hela Larzac. Detta skapar ett svalt inlandsklimat med stora temperaturskillnader mellan dag och natt.

Pégairolles och Lauroux är belägna på de första sluttningarna ner från den karga platån “Causse du Larzac” där man bland annat tillverkar Roquefort-osten. Pas de l’Escalettes branta och ofta terrasserade vingårdar ligger på mellan 350-400 meter över havet. Berggrunden här är framför allt Jurassique-kalksten, som i Côte d’Or och Jura. Åldern på vinstockarna spänner mellan 10 och 80 år för de äldsta. Delphine och Julien har medvetet satsat på lokala druvsorter bland andra Cinsault, Grenache Noir och Blanc, Carignan Noir och Blanc samt Mourvèdre. Här finns alla förutsättningar för viner med egen identitet och stor fräschör.

Vingårdarna odlas enligt både ekologiska och biodynamiska principer. Samtliga vinstockar är “sélection massale” och växer som gobelet eller bushvines. Vinifikationen sker endast med den naturliga jästen. En hög andel hela klasar används under jäsningen av de röda vinerna. Efter avslutad jäsning lagras vinerna med full jäst på mestadels stora ekliggare om 2 000-5 000 liter. Allt med målet att återge egendomens unika terroir. Pas de l’Escalette producerar viner med personlighet, stor fräschör och elegans.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Domaine du Pas de l’Escalette

Vinmakare:

Julien och Delphine Zernott

Grundades:

2003

Land:

Frankrike

Region:

Languedoc -Terrasses du Larzac

Yta:

20 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ