Cruse Wine Co.
Född och uppvuxen i San Fransisco och med en dröm om att bli forskare utsågs Michael Cruse till Winemaker of the Year 2016 av San Francisco Chronicle.
Michael Cruse drömde om att bli forskare och studerade biokemi vid UC Berkeley. En föreläsning av Terry Leighton från Kalin Cellars blev hans första möte med vinvetenskapens värld. Det var dock först flera år senare som intresset för vin växte sig riktigt starkt och tankarna på att producera eget vin slog rot.
Michael sökte sig till UC Davis masters-program inom önologi och vinodling. För att förbereda sig inför utbildningen tog han ett labbjobb på Sutter Home Vineyards. Så småningom gick han vidare till Merryvale Vineyards i Carneros, där han arbetade sig fram till att bli assisterande vinmakare. Efter några års arbete för andra vinmakare kände sig Michael mogen att börja skapa egna viner. Tillsammans med några partners byggde han upp ett ”custom crush”-vineri i ett industriellt lager i Petaluma. 2008 lanserades ett Champagne-inspirerade mousserande vin, Ultramarine. Druvorna till Ultramarine kommer från Charles Heintz vingård i Occidental, där bland andra även Ted Lemon från Littorai hämtar druvor till ett sina mest bejublade vita viner.
2013 grundades äntligen Cruse Wine Co., vars grundfilosofi är att göra fruktdrivna och tillgängliga viner som samtidigt är seriösa. Eftersom Michael har rötter i norra Kalifornien blev valet av ursprungen Napa Valley och Sonoma County naturligt. Han har dock valt att inte bara arbeta med Pinot Noir och Cabernet utan även lite ovanligare druvsorter såsom Valdiguié, Tannant, Carignan och St Laurent. Från Heintz Vineyard Syrah, till Mendocino County Tannat via Sierra Foothills Chardonnay och ett antal pétillants naturels (pet-nats) har vinerna en gemensam profil. De är alla både tillgängliga och inbjudande redan från start.
”The vineyards that I work with are almost entirely grown by farmers who are my friends, who I’ve known for a long time, in regions that are expressive and true to Northern California.” – Michael Cruse
USA
Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien
Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.Fakta
Cruse Wine Co.
Michael Cruse
2013
USA
North Coast