Ekologiska pionjärer i Faugères

Château de la Liquière

Familjeegendomen, med 60 hektar vinodlingar, ligger i Faugères, ett område mellan Montpellier och Narbonne i Languedoc. Med erfarenhet och respekt för terroir skapar man vin på typiskt sydfranska druvor.

 

>> Vignerons de l’année 2024 – le Guide Hachette des Vins

På 1960-talet började Claudie och Bernard Vidal buteljera vin från familjens egendom i Faugères under eget namn, man var då pionjärer i området. Visserligen har vingårdar funnits här långt tidigare än så men producenterna sålde druvorna eller vinerna i bulk. Inom familjen har man ägt vingårdar i byn Cabrerolles ända sedan 1700-talet och man är mycket stolta över sitt arv. Idag drivs egendomen av den yngre generationen: François Vidal, hans syster Sophie och hennes man Laurent Dumoulin. Familjen har sedan många år tillbaka arbetat i vingårdarna utan att använda kemiska bekämpningsmedel och 2008 påbörjades processen med certifiera sig för ekologisk vinproduktion. Från 2012 så är hela egendomen certifierad.

Egendomen består av 60 hektar vingårdar belägna i den nordvästra delen av appellationen Faugères. Vingårdarna ligger på mestadels branta sluttningar mellan 150-350 meter över havet. Appellationen Faugères har en mycket homogen jordmån bestående av skiffer, en jordmån som gärna ger viner med en fin fräschör, mineralitet och koncentration.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Château de la Liquière

Vinmakare:

Francois Vidal, Sophie Dumoulin, Laurent Dumoulin

Grundades:

Land:

Frankrike

Region:

Faugères

Yta:

60 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ