2023-11-07

Det mytomspunna champagnehuset Salon lanserar den 44:e årgången

Champagnehuset Salon producerar bara ett vin – en årgångschampagne – och endast synnerligen bra år. Mottot är detsamma idag som det var när allt började – “en by, en druvsort samt bara årgångsbetecknat vin”.

Mannen bakom Salon var visionären, esteten och champagneälskaren Aimé Salon och från början var den champagne som producerades endast till för honom själv. Druvorna till vinet skulle komma från en by, Le Mesnil-sur-Oger, endast en druvsort, Chardonnay, och endast årgångsbetecknat vin – “Monocru, monocépage och millesimé”. Revolutionerande på den tiden men idén är densamma än idag. Föga visste monsieur Salon vilken storhet han skapade och idag vänder sig Salon till de mest passionerade av världens vinälskare. Salon skapade en ny vinkategori när det lanserades första gången: Blanc de Blancs. En kategori i vilken man fortfarande har en särställning som det mest lagringsdugliga och exklusiva vinet av alla. Salon är ett stort vin, ett stort vin med bubblor.

Salon är ett stort vin, ett stort vin med bubblor.

Årgång 2013

Salon 2013 är den 44:e årgången sedan den första champagnen såg dagens ljus 1911, när årgång 1905 lanserades. Vinifikationen har i princip varit densamma sedan dess där musten jäser i rostfria ståltankar, utan malolaktisk jäsning och sedan ligger i snitt i tio år på sin jästfällning innan de första flaskorna ”degorgeras”. ”Remuage” sker för hand.

– Trots utmaningarna under växtsäsongen 2013 såg Salon potentialen i druvorna och hittade precis den kvalitet de letar efter för att göra sin årgångschampagne. De årgångar de inte producerar något går druvorna till Delamottes champagne i stället. Som exklusiv importör av Salon i Sverige är vi både glada och stolta över att kunna lansera den nya årgången via Systembolagets webbsläpp, säger Johan Lidby.

2013 var ett komplicerat år – svalt, kallt och regnigt. Det var en årgång som långt ifrån alla såg potentialen i, men för Champagne Salon var valet enkelt – druvorna höll precis den kvalitet de önskade för att producera en årgångschampagne. Det fanns aldrig någon tvekan om att det skulle bli en årgång 2013. Den som har förmånen att prova en flaska kommer förstå och bjuds på en magnifik bukett av vita blommor, jasmin och bergamottskal samt den tydliga mineraliteten som är så karaktäristisk för Salon. Elegant med fin struktur och ett kalkigt, mineraldrivet avslut som lyfts av vinets fina, mjuka bubblor. En flaska Salon är en investering och ett vin som lagras väl många år framöver.

Salon 2013 lanseras på Systembolaget i ett webbsläpp den 7 december kl. 10:00. Totalt finns det 120 flaskor tillgängligt till ett pris av 14 999 kr. Vinet kommer finnas tillgängligt för beställning fram till kl. 23:59 samma dag.

>> Läs mer om Champagne Salon.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ