Chablisskola

Chablis - ett av de mest välkända begreppen i vinvärlden

Chablis är, förutom ett välkänt begrepp, också ett av de mest kopierade vinerna i modern tid. Just namnet Chablis kan man hitta på många vinetiketter från nya världen. Trots detta är områdets moderna historia förhållandevis kort. En gång i tiden fanns det ca 40 000 hektar vingårdar i området men 1945 hade detta krympt till endast 400 hektar! Det var främst på grund av vinlusen som förstörde vingårdarna, men också på grund av att järnvägsnätet byggdes ut. De nya järnvägarna gjorde det möjligt att transportera billigare viner från områden längre bort till kunderna i storstäderna. Konkurrensen ökade.

Nya vingårdar

Först på 1960-talet började man återigen plantera nya vingårdar i området och arealerna ökade. Idag består Chablis av drygt 5 000 hektar planterade vingårdar. Vinerna består till 100% av druvan Chardonnay, något som alla kanske inte känner till. Det är inte helt ovanligt att höra någon säga ”jag tycker inte om Chardonnay men jag älskar Chablis”. Detta är dock kanske inte så konstigt eftersom det som kännetecknar smaken på en Chablis kommer från den unika jordmånen och mikroklimatet i området. Det är inte druvans karaktär som man främst känner.

Gammal havsbotten

Jordmånen i området är gammal havsbotten. Där låg för länge sedan den sk. Parisbassängen som var ett tropiskt varmt hav rikt på ostron och andra skaldjur. Det har gett en jordmån bestående av kompakt kalksten blandat med lager av lera och märgel som är mycket rika på fossil och ostronskal. Jordmånen, i kombination med mikroklimatet i området, ger den fantastiska mineralitet och finess som karaktäriserar vinerna från Chablis.

>> Tillbaka till Chablis.

Brocardfamiljen - Chablis

Recept - Chablis

Kvalitetsnivåer - Chablisskola width=

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ