Familjeägt i hjärtat av Tokaj

Patricius Estate

Egendomen ägs idag av Kékessy-familjen. De har sin bakgrund i Tokaj med kunskap av vinmakning sedan 1700-talet. På sex olika vingårdslägen och vulkaniska jordar odlas de samtliga sex tillåtna vindruvssorterna inom Tokaj.

Patricius Borház Zrt., 3917 Bodrogkisfalud, Várhegy-dűlő, 3357 hrsz., Ungern

patricius.hu/en/

Familjen Kékessy, som från båda sidor i familjen har anor från både Tokaj och vinmakning, startade Patricius Estate år 2002. Idag äger de 68,5 ha fördelat på sex olika vingårdslägen inom Tokajområdet. En av de sex vingårdarna är ekologiskt certifierad, de övriga fem är under konvertering. Traditioner men också en stark drivkraft för vinutvecklingen i landet kännetecknar producenten som idag är en av de mest tongivande producenterna i Tokaj. År 2021 bidrog de till grundandet av University of Tokaj.

Ungern

Mer än bara söta viner och tjurblod

Ungern har varit ett vinproducerande land ända sedan romartiden, men har ett ett rykte från endast ett fåtal vinstilar. Förutom de kända söta vinerna från Tokaj och ”tjurblodet” Egri Bikavér från Eger så produceras även torra, vita viner i hög klass vid tex Balatonsjön och berget Somló. Finare röda viner kommer bland annat från Villány, Szekszárd och Sopron. Ungern har överlevt många politiska, religiösa och ekonomiska utmaningar. Idag finns det 22 vinregioner i Ungern som producerar kvalitetsviner av både klassiska och inhemska druvsorter.

Fakta

Producent:

Patricius Estate

Vinmakare:

Dr. Péter Molnár

Grundades:

2002

Land:

Ungern

Region:

Tokaj

Yta:

68,5

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ