Okonventionellt vackert

Jolie Laide

Scott Schultz jobbade i restaurangbranschen men efter flytten till Napa Valley väcktes hans stora vinintresse till liv. Idag producerar han hett eftertraktade och några av de mest unika vinerna Kalifornien har att erbjuda. Udda vinsorter och gamla ekologiska vingårdar är det han söker efter.

Sebastopol, CA

jolielaidewines.com/

2007 flyttade Scott Schultz från Chicago till Napa Valley. Han hade en lång erfarenhet av att jobba i restaurangbranschen men det var först när han kom till Napa som hans stora vinintresse väcktes. Scott blev snabbt vinansvarig på Thomas Kellers brasserie Bouchon i byn Yountville.

Efter några år på krogen ville han gå vidare och började arbeta på bland annat Realm Cellars och sedan vidare till Sonoma och Pax Mahle på Wind Gap Wines. Det var hos Pax Scott’s egna drömmar om vinmakning blev förverkligade. Pax sa åt Scott att experimentera sig fram och erbjöd honom att välja vilken druva han ville göra vin av. Scott valde Trousseau Gris och bestämde sig för att lita på sin intuition. Det var startskottet till Jolie Laide som idag producerar mellan 2000 till 2500 lådor vin per år. Jolie Laide, franska för ”fulsnygg”, beskriver något som är okonventionellt vackert enligt Scott. Vinerna är några av de mest unika i Kalifornien och mycket eftertraktade. Scott brinner för dom lite mer udda druvsorterna och fokuserar även på äldre, ekologiska vingårdar.

Etiketterna på flaskorna pryds med konst som omger och inspirerar Scott. Då vinerna är en hyllning till årstiderna och året de kommer från, alltid olika och unika, är inga etiketter någonsin desamma år efter år. Varje ny årgång får ett nytt konstverk på etiketten, ibland pryds de av deras egen design, ibland deras vänners eller samarbeten med konstnärer. Årgång 2017/2018’s etiketter pryds av konstverk gjorda av 10 olika artister från Creative Growth Art Center. En konststudio för artister med olika funktionshinder där konstnärerna får en professionell studiemiljö för konstnärlig utveckling, galleriutställning och representation. De små skördarna av 2019 och 2020 pryds etiketterna numera av verk skapade av Clair Desjardins, en prisbelönt abstrakt målare från Montreal, Kanada.

USA

Den största vinproducerande delstaten är Kalifornien

Kalifornien, Oregon och Washington State är de tre största vinproducerande delstaterna i USA. Av dessa tre är Kalifornien störst. Med sin närhet till det kalla Stilla Havet i väster och den heta öknen i öster samt det nästan svenska klimatet i norra delarna och Mexico i söder finns det förutsättningar för många olika druvsorter och stilar. Från att tidigare ha gjort nästan enbart rika, superfruktiga och överväldigande viner finns det idag härligt eleganta och fräscha viner från olika jordmånstyper och klimat.

Fakta

Producent:

Jolie Laide Wines

Vinmakare:

Scott Schultz

Grundades:

2010

Land:

USA

Region:

Sonoma

Yta:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ