Domaine Marcel Deiss
Jean-Michel Deiss är en fantastiskt engagerad och engagerande person. Han fyller det ibland luddiga begreppet ”terroir” med ett innehåll som alla kan ta till sig och han är totalt kompromisslös i sin strävan efter att göra så bra viner som det är möjligt från sina vingårdar.
Domaine Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim, tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen, som består av 50 hektar mark, är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De stora jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss att vinifiera alla olika lägen för sig.
På egendomen arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år tillbaka. All mark plöjs regelbundet, ingen konstgödsel används och allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas med ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Han vill helt enkelt att vinet ska uttrycka sin växtplats mer än vad det ska uttrycka sin druvsort.
Hos Deiss skördar man när balansen i druvan vara anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive (sent skördade druvor) eller en Sélection de Grains Nobles (botrytisangripna druvor). Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man använder sig enbart av den naturliga jästen. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten.
Jean-Michel driver idag företaget tillsammans med sin fru Marie-Hélène och sin son Mathieu som ansvarar för vinifikationen sedan 2011.
FRANKRIKE
De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen
Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.
Fakta
Domaine Marcel Deiss
Mathieu Deiss
1744
Frankrike
Alsace
50 hektar