Välkommen till södra Rhône och två av våra Rhôneproducenter – Domaine Santa Duc och Domaine des Saumades.
Domaine Santa Duc räknas till en av topproducenterna i området och har en lång historia bakom sig då egendomen funnits i familjens ägor sedan 1874. Domaine des Saumades är en av de minsta egendomarna i Châteauneuf-du-Pape och som endast tillverkar två viner – ett vitt och ett rött. Under denna provning får du stifta bekantskap med några av deras fantastiska viner.

Santa Duc Côtes du Rhône les Vieilles Vignes 2017, nr 73018, pris 124 kr
Gigondas Aux Lieux Dits 2016, nr 74048, pris 249 kr
Domaine des Saumades Châteauneuf-du-Pape 2017, nr 76575, pris 329 kr

Vi börjar hos Domaine Santa Duc och med ett ekologiskt vin – Côtes du Rhône les Vieilles Vignes. Druvorna som gör vinet är i huvudsak Grenache, lite Syrah och en liten skvätt Cinsault. De växer på vinstockar som är över 40 år gamla i en jordmån som mest består av röd lera. Vinet både jäser och lagras på ståltank för att behålla en ren, fin och fruktig karaktär. Det här är ett fruktdrivet vin med generösa smaker och lite kryddighet. Vi hittar smaker av hallon och blåbär, lite lakrits och till slut några pepparkorn.

Vi stannar kvar hos Santa Duc och fortsätter provningen med Gigondas Aux Lieux Dits. Området Gigondas ligger precis granne med det lite mer berömda området Châteauneuf-du-Pape och vinerna här är minst lika bra, men ofta något bättre priser. Även här är huvuddruvan Grenache, därefter finns även lite Mourvèdre, Cinsault och Syrah. Druvklasarna avstjälkas till viss del och dessa druvor lagras i stora ekliggare, sk. foudre i minst 20 månader. Här är ett vin med mycket kraft och smak som passar utmärkt till viltkött eller lamm. Vi hittar smaker av viol, blåbär, örter och fat. Lång eftersmak.

Vi tar oss vidare till nästa producent Domaine Saumades och deras Châteaneuf-du-Pape. Här är det 100% Grenache i flaskan. Druvorna växer i en jordmån som består av sand, röd sandsten och lera, på vinstockar som är upp till 30 år gamla. Vinet jäser i cementtankar och lagras i ungerska ekfat. Vinet är kryddigt, komplext och elegant. Här finns smaker av röda bär, kanel, lakrits och färska örter. Eftersmaken är lång och väl balanserad.

 

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ