Välkommen till södra Rhône och två av våra Rhôneproducenter – Domaine Santa Duc och Bosquet des Papes.
Domaine Santa Duc räknas till en av topproducenterna i området och har en lång historia bakom sig då egendomen funnits i familjens ägor sedan 1874. Bosquet des Papes drivs idag av femte generationen och har producerat vin sedan 1860-talet. Under denna provning får du stifta bekantskap med några av deras fantastiska viner.

Santa Duc Côtes du Rhône les Vieilles Vignes
Gigondas Aux Lieux Dits 
Bosquet des Papes Cuvée Tradition (hemligt artikelnummer som endast finns tillgängligt just nu och för dig som är medlem i Vinklubben – bli medlem här.)

Vi börjar hos Domaine Santa Duc och med ett ekologiskt vin – Côtes du Rhône les Vieilles Vignes. Druvorna som gör vinet är i huvudsak Grenache, lite Syrah och en liten skvätt Cinsault. De växer på vinstockar som är över 40 år gamla i en jordmån som mest består av röd lera. Vinet både jäser och lagras på ståltank för att behålla en ren, fin och fruktig karaktär. Det här är ett fruktdrivet vin med generösa smaker och lite kryddighet. Vi hittar smaker av hallon och blåbär, lite lakrits och till slut några pepparkorn.

Vi stannar kvar hos Santa Duc och fortsätter provningen med Gigondas Aux Lieux Dits. Området Gigondas ligger precis granne med det lite mer berömda området Châteauneuf-du-Pape och vinerna här är minst lika bra, men ofta något bättre priser. Även här är huvuddruvan Grenache, därefter finns även lite Mourvèdre, Cinsault och Syrah. Druvklasarna avstjälkas till viss del och dessa druvor lagras i stora ekliggare, sk. foudre i minst 20 månader. Här är ett vin med mycket kraft och smak som passar utmärkt till viltkött eller lamm. Vi hittar smaker av viol, blåbär, örter och fat. Lång eftersmak.

Vi tar oss vidare till nästa producent, familjeegendomen Bosquet des Papes som idag drivs av femte generationen och av Nicholas Boiron. Cuvée Tradition är ett klassiskt vin från Châteauneuf-du-Pape. Vinet består av 75% Grenache, 12% Mourvèdre, 10% Syrah samt 3% Vaccarèse, Counoise, Cinsault. Alla druvor handskördas och sorteras redan i vingården och därefter ännu en gång för att vara helt säkra på att det bara är fullt mogna och friska druvor i vinet. Ungefär 40% av druvorna avstjälkas. Grenache, Mourvèdre och Syrah vinifieras separat, resterande druvsorter vinifieras tillsammans. Under vintern blandas druvsorterna och mognadslagras sedan på stora ekfat under 12 till 18 månader. Ingen ny ek används. Vinet buteljeras sedan efter en lätt filtrering. Det här vinet är ett bra exempel på en klassisk Châteauneuf-du-Pape. Det är koncentrerat och strukturerat. Det har en fin syra och en bra balans. Det finns klassiska smaker av mogna körsbär, plommon, svarta vinbär, lite kryddor och lakrits.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ