Genuint, personligt och elegant

Weingut Ziereisen

En familjeegendom i södra Tyskland, på östra sidan om floden Rhen, nästan på gränsen till Schweiz. Här odlas inte bara vin utan även frukt och grönsaker. Sedan 1993 är det dock fullt fokus på vingårdarna.

Vingårdar, frukt och grönsaksodlingar har funnits i familjen under lång tid, men det var först 1993 som Hanspeter Ziereisen omvandlade egendomen till en seriös vinproducent. Hanspeter arbetade från början som snickare där han drevs av både nyfikenhet och passion. Samma drivkrafter har utvecklat Weingut Ziereisen genom åren. Egendomen ligger nära gränsen till Schweiz, där den närmaste staden är Basel, i en del av Baden som kallas Markgräflerland. Vingårdarna ligger på branta sluttningar i byn Efringen-Kirchen, på östra sidan om floden Rhen.

Med Bourgogne som inspiration odlar man Pinot Noir och fokuserar på att de färdiga vinerna ska reflektera platsen där druvorna vuxit. Man vill producera kraftfulla viner, “inte sumobrottare utan tiokampare – eleganta, starka och atletiska”. Klimatet och jordmånen är även idealiskt för att odla Syrah. Allt arbete i vingårdarna sker ekologiskt utan att tillsätta någon jäst. Vinerna filtreras inte och lagras lång tid på antingen ekliggare eller små ekfat. Signaturdruvan på den vita sidan är Gutedel (Chasselas). Vinerna som produceras har dock betydligt mer koncentration och karaktär än man vanligen förknippar med druvsorten. Även dessa viner lagras lång tid på ekfat tillsammans med sin jästfällning. Tidigt i Weingut Ziereisens historia blev inte vissa av vinerna på Gutedel godkända av appellationen i Baden,. Vinerna var för kraftfulla och hade för mycket karaktär. Från den dagen valde man att istället klassificera sina viner som Lantvin från Baden, en enklare klassificering där man istället har frihet att producera de viner man vill.

TYSKLAND

Här produceras några av världens absolut bästa vita viner i både torr stil och med sötma

I Tyskland finns några av de nordligaste belägna vingårdarna i Europa där man kan odla högkvalitativa druvsorter och antalet toppårgångar blir bara fler. Även de röda vinerna härifrån börjar nå en hög nivå och få ett internationellt erkännande. Med en ny generation hungriga vinmakare på väg så är Tyskland ett vinland med framtiden för sig.

Fakta

Producent:

Weingut Ziereisen

Vinmakare:

Hanspeter Ziereisen

Grundades:

1993

Land:

Tyskland

Region:

Baden

Yta:

16 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ