Mousserande viner i världsklass

Roebuck Estates

I den vackra lilla byn Petworth på den engelska landsbygden i West Sussex har Roebuck Estates sitt säte. En relativ nykomling i ett av världens mest spännande vinländer. Här producerar vännerna Mike Smith och John Bal högkvalitativa mousserande årgångsviner. “A producer that stands out from the crowd.” säger självaste Jancis Robinson.

Upperton Farm, Tillington, Petworth, West Sussex

www.roebuckestates.co.uk/

Nära den vackra byn Petworth i West Sussex, Södra England, grundades Roebuck Estates 2013 av de två goda vännerna, Mike Smith och John Bal. Egendomen är en relativ nykomling i ett land som nu står som ett av världens mest spännande vinländer. Från de 62 hektaren gör Roebuck enbart högkvalitativa mousserande årgångsviner enligt méthode traditionelle som i Storbritannien kallas för ”Great British Classic Method”. De behövde inte vänta länge på hyllningar från internationella vinskribenter. Deras första mousserande vin – Classic Cuvée 2014, som släpptes 2019, utsågs till “Best in Show” med 97 poäng av Decanter World Wine Awards 2020. Det var bara början.

All frukt (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Précoce) kommer från de sex egna vingårdarna i West Sussex och Kent, planterade med vinrankor från burgundiska och Champagnekloner. Variationen i jordmånen är stor i de olika vingårdarna, med allt från kalksten, sand och flinta till lerjord och grön sand. Jordmånen i kombination med mikroklimaten tillför djup, kraft, elegans, komplexitet och finess till vinerna och är en viktig komponent till de slutgiltiga cuvéerna.

Majoriteten av vingårdarna ligger i hjärtat av South Downs nationalpark. Mångfalden av vilda blommor och djur, inte minst råbocken, egendomens signaturdjur, gör det extra viktigt för Roebuck Estates att minimera sin miljöpåverkan och vårda den biologiska mångfalden. Det är kärnan i allt de gör. Roebuck Estates är en av grundarna av miljöcertifieringsorganet Sustainable Wines of Great Britain (SWGB) och jobbar aktivt med miljöfrågor. Allt från att introducera bikupor, fågelhus och insektshotell till att plantera vildblomsängar och ta in får på bete i vingårdarna. Det handlar också om förpackningen med halsfolie som görs på växtbaserad polyeten, etiketterna tryckta med vattenbaserat bläck och vinlådor som till 100% tillverkas av återvinningsbar kartong. Deras korkleverantör, Rankin Brothers & Sons, planterar en korkek för varje 100 000 korkar som säljs till vingårdar i England och Wales. Egendomen har även sin egen “inhouse ecologist”, Matt Howard, vars roll är att sköta, bevara och förbättra den biologiska mångfalden i vingårdarna. Allt detta har lett till att Roebuck i januari 2024 fick den eftertraktade utmärkelsen “Sustainable Wines of Great Britain Gold Trade Mark”.

Med tillskottet av den nyplanterade Chalkhill Blue Vineyard i Bilting, Kent (14 hektar), är Roebuck Estates på väg att kliva fram som ett av Englands främsta vinhus. I oktober lanseras det första vinet härifrån på Systembolaget – stay tuned!

 

storbritannien

Ett av världens mest spännande vinländer

Storbritannien är ett växande vinland, där den främsta produktionen är mousserande viner. Odlingsförhållandena liknar dem i Champagne vilket ger mousserande viner av samma klass som i Frankrike. Egendomarna och vingårdarna ligger främst i Kent, Sussex, Hampshire, Dorset och Cornwall – i de södra delarna av landet. Sedan år 2000 har antalet vingårdar nästan tredubblats och omfattar idag ca 4 000 hektar.

Fakta

Producent:

Roebuck Estates

Vinmakare:

Jake Wicks

Grundades:

2013

Land:

Storbritannien

Region:

England - Sussex

Yta:

62

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ