Terroir i kubik

Pedra Parra Y Familia

Med sina gamla bushvines planterade i en rik variation på olika granitjordmåner kan vinernas olika terroir speglas på absolut bästa sätt. Ett mål som Pedra Parra alltid haft framför sig. Området i Chile där druvorna växer liknar Pedro gärna vid Barolo, Galicien och Morgon.

Pedro Parra hade under lång tid haft en tydlig vision i sitt huvud men det var först efter att ha arbetat som ”terroirkonsult” under 15 år hos många olika vinproducenter runt om i världen, som Pedro Parra Y Familia wines startades. Målet är detsamma sedan starten, att producera rena och precisa terroirviner från granitjordmån, men allra främst att skapa något som kunde delas med Pedros fru och barn. Platsen var också den helt logisk då Pedro har sitt hem i området mellan Itata och Bio Bio i Chile. En plats som Pedro liknar vid Barolo, Galicien, Morgon, platser som har långa traditioner men som länge var okända för stora delar av världen. Med sitt projekt hoppas Pedro kunna skydda och göra det möjligt för de vinodlarna som arbetat i området under många år att kunna fortsätta att stå emot exploateringen av marken av stora skogsbolag samt ge dem möjlighet att arbeta mot en skälig ersättning jämfört med stora företag i vinindustrin som betalar minimalt för druvorna. Itata har en lång historia av vinodling, redan 1550 planterade spanjorerna vinstockar i området, till att börja med Listan Prieto. Cinsault, som är den druvsorten som Pedro främst fokuserar på, planterades på 1950 talet av fransmännen. Med sina gamla bushvines planterade i en rik variation på olika granitjordmåner kan vinernas olika terroir speglas på absolut bästa sätt. Tack vare den starka vind som ofta blåser i Itata så kan man odla ekologiskt utan att riskera stora problem med röta och svampangrepp i vingårdarna.

Pedro Parra föddes i Concepción i Chile och han bor fortfarande kvar där med sin familj. Han har en doktorsexamen inom terroir från Paris Center of Agriculture. Pedro har arbetat som konsult åt bland annat Jean-Marc Roulot, Comte Liger-Belair, Commando G och många fler. Han är en av de mest respekterade konsulterna i världen inom sitt område. 2013 släpptes de första vinerna under eget namn.

Då Pedro är saxofonist med en stor passion för jazz så har han döpt sina toppviner efter några av historiens största jazzmusiker för att matcha de olika vinernas karaktär.

chile

Gamla vingårdar och spännande topografi

Sin storlek till trots är Chile bland de största vinexporterande länderna i världen. Spännande topografi med allt från öken och berg till kust och hav. Många gamla vingårdar tack vare att vinlusen inte hittat hit tillsammans med enkla klassificeringsregler gör Chile till ett tacksamt vinland. Landets nationaldruva heter Carmanère, men den först planterade druvan är País. Idag finns även en hel del odlingar med Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling och Pinot Noir med flera.

Fakta

Producent:

Pedro Parra y Familia

Vinmakare:

Pedro Parra

Grundades:

2013

Land:

Chile

Region:

Itata

Yta:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ