En av Savoies främsta producenter för Mondeuse d'Arbin

2011 tog Fabien Trosset och hans sambo Chloé Gobet över den 25 hektar stora egendomen i hjärtat av Savoie. Fabien odlar huvudsakligen Mondeuse – en av Savoies signaturdruvor – och anses idag vara en av regionens främsta producenter av Mondeuse d’Arbin. Med deras 14 hektar i själva Arbin äger de en tredjedel av appellationen.

Vingårdarna ligger vid foten av Bauges-massivet och nära Mont Granier. Sluttningarna vetter mot sydsydöst och består av två distinkta jordmånar: den kalkstensrika terroiren i kommunen Montmélian och den djupa, rödleriga jorden som dominerar i kommunen Arbin. Här trivs Mondeuse-druvan allra bäst. Förutom Mondeuse odlar Fabien även de gröna druvsorterna Altesse, Roussanne, Jacquère, Mondeuse blanche, Mondeuse grise och Petite Arvine. Hållbart jordbruk står högst upp på Fabiens agenda och är alltid i fokus. Egendomen är hållbarhetscertifierad med den högsta nivån av Haute Valeur Environnementale (nivå 3).

Vi har självaste Daniel Ravier, vinmakare och egendomsansvarige på Domaine Tempier i Bandol, att tacka för introduktionen. Fabien Trosset är nämligen kusin till Daniel Ravier.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Fabien Trosset

Vinmakare:

Fabien Trosset

Grundades:

2011

Land:

Frankrike

Region:

Savoie

Yta:

25 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ