Sprudlande och läskande från Baskien

Doniene Gorrondona

När de Baskiska myndigheterna ville höja kvalitén på vinodlingar och viner fick Itziar i början av 90-talet uppdraget att undersöka möjligheten att återuppväcka vinodlingarna runt omkring den lilla byn Bakio. Så grundades Doniene Gorrondona som idag består av 15 hektar vingårdar i Bakio i norra Spanien.

Efter att ha avslutat sina studier i början av nittiotalet tog Itziar ett uppdrag från Baskiska myndigheter. Uppdraget var att undersöka möjligheterna att återuppväcka vinodlingar runt byn Bakio och höja kvalitén på odlingar och viner. Itziar, som kommer från San Sebastian, blev förälskad i området och började tillsammans med oenologen Julen Frias att plantera vingårdar. Itziars bror, Egoitz, och journalisten Andoni Sarratea anslöt till projektet och 1996 köpte man ett vineri i Bakio med anor från 1852.

2009 köpte man ytterligare en vingård och idag består egendomen av totalt 15 hektar vingårdar. Totalt har man 10 olika vingårdslägen och jordmånen är varierande mellan sandsten, skiffer, granit och kalksten. Skördeuttagen är betydligt lägre än genomsnittet för appellationen vilket är något som behövs för att kunna producera den typen av viner som man vill hos Doniene Gorrondona. Här eftersöks betydligt mer koncentration och djup i vinerna än vad man normalt hittar i området. Målsättningen är att producera viner med mineralitet och fräschör som visar upp ett tydligt terroiruttryck och som inte är påverkat av tillsatta jäststammar och låga jäsningstemperaturer, något som är vanligt förekommande bland de traditionella producenterna i området. Idag är Doniene Gorrondona en ledstjärna för kvalité i Bizkaiko Txakolina.

SPANIEN

Nästan en miljon hektar – störst areal planterade vingårdar i världen

Spaniens med kända vin, Rioja, hade sin storhetsperiod för runt 30 år sedan. Idag pratas det om ”nya nya” Spanien med en större mångfald av viner, stilar och druvsorter. Landet har ett tydligt fokus på urspungstypicitet, ofta från kustnära klimat eller hög höjd, i en svalare stil med fräschör och elegans. Andelen ekologiska odlingar har också ökat starkt och Spanien är idag verkligen ett vinland att hålla ögonen på!

Fakta

Producent:

Doniene Gorrondona

Vinmakare:

Itziar Insausti och Egoitz Insausti

Grundades:

1996

Land:

Spanien

Region:

Bizkaiko Txakolina

Yta:

15 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ