Loires nordligaste utpost

Domaine de Bellivière

Att göra biodynamiska viner i de nordligaste vingårdarna i Loire kräver beslutsamhet, passionerat engagemang och ett svalt temperament, då moder jord sällan gör det lätt.

 

Lieu-dit Bellivière 72340 Lhomme (FRANCE)

www.belliviere.com/

Eric och Christine Nicolas började 1994 med att hyra 3,5ha och förlorade allt till frost. Året därpå förlorade de vingården helt eftersom ägaren bestämde sig för att ta tillbaka den för sig själv. Om det inte vore för hjälpen av den framlidne Louis Derré, deras generösa och godhjärtade granne, skulle domainen förmodligen inte existera idag. Louis var en pensionerad vinbonde vid den tiden och han presenterade dem snällt för alla sina vänner, av vilka många glatt arrenderade ut sina vinstockar. 1995 grundades Domaine de Bellivière då Eric och Christine hittade en egendom med lite vinstockar, men mest betesmarker, träd och spannmål. De vårdade de befintliga gamla vinstockarna och planterade en hel del för att komma till sin nuvarande storlek. 2015 fick de sällskap i vineriet av sonen Clément och sedan 2021 är det Clément och hans fru Laure-Anne som driver egendomen vidare. Idag består den av 18 hektar i appellationerna Jasnières och Coteaux-du-Loir, fördelade på 60 vingårdslägen i 5 olika byar.

De använder sélection massale snarare än kloner och planterar med en densitet av 9 300 vinstockar per hektar. De planterade också en experimentvingård med en täthet på 40 000 vinstockar per hektar, för att observera rotsystemets utveckling och terroirens inverkan på botrytiserade druvor. Jordarna arbetas genom plogning mellan raderna och floran tillåts utvecklas spontant. Kampen mot sjukdomar är minimalistisk och bygger på regelbundna observationer av vingårdarna. De har varit ekologiskt certifierade sedan 2005 och helt biodynamiska sedan 2008 (certifierad av Biodyvin 2011).

Chenin Blanc står för den stora majoriteten av Bellivières produktion (75% Chenin Blanc och 25% Pineau d’Aunis). Druvorna skördas för hand, några år i omgångar om årgången är lämplig för botrytis. I källaren vinifieras varje vingårdsläge individuellt i fat av olika former och storlekar. Jäsning sker alltid med den naturliga jästen och ofta jäser inte vinerna ut allt socker helt. De har valt att anamma denna verklighet och låta årgången bestämma hur torr varje cuvée ska vara. Ibland kan vinerna vara demi-sec, men oftare är de halvtorra, med knappt märkbar restsötma som integreras sömlöst och adderar komplexitet.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Domaine de Bellivière

Vinmakare:

Clément Nicolas

Grundades:

1995

Land:

Frankrike

Region:

Loire

Yta:

18 ha

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ