Nionde generationen i Jura

Domaine Baud

Mitt i den lilla byn Le Vernois i hjärtat av Jura driver Bastien och Clementine Baud sitt arv vidare. De är den nionde generationen på egendomen, som är under ständig utveckling. Idag har de 24 hektar vingårdar i tre olika appellationer i Jura.

 

 

Jean-Francois Baud bosätter sig i Le Vernois i Jura år 1742 och tar då anställning som vinmakare. Generationerna som följer går i hans fotspår. Réné Baud är den sjunde generationen och tar över år 1950. Han planterar om de fyra hektar vingårdar som farit illa av såväl phylloxeran som de två världskrigen. 1978 tar den åttonde generationen över och de grundar officiellt Domaine Baud. Ägorna växer, från fyra till 20 hektar. Clémentine och Bastien Baud är den nionde generationen och även de båda som driver Domaine Baud idag.

Idag består Domaine Baud av 22 hektar varav 15,5 hektar i AOP Côtes du Jura, 3,5 hektar i AOP Château-Chalon och 3 hektar i AOP l´Étoile. De odlar fem druvsorter: Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Trousseau och Poulsard. 80% av vinerna görs på Chardonnay och Savagnin och 30% av de tillverkade vinerna är mousserande viner. Producenten arbetar med hållbarhet i fokus och har sedan 2014 den franska certifieringen Terra Vitis (en hållbarhetscertifiering som innefattar miljö, social- och ekonomisk hållbarhet).

 

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Domaine Baud

Vinmakare:

Bastien Baud

Grundades:

1742

Land:

Frankrike

Region:

Jura

Yta:

24

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ