Clos Lapeyre
Farfar Jean Larrieu köpte vingården redan 1920, mitt i Jurançon-appellationen. Hans son, Marcel, arbetade hårt och tog hand om vinstockar, djuruppfödning och de stora jordgubbsodlingarna. Inte förrän 1985, när hans son, Jean-Bernard, tog över såg Clos Lapeyre som egen producerande vingård ljuset första gången.
Clos Lapeyre grundades 1985 av Jean-Bernard Larrieu. På egendomen hade familjen historiskt odlat både druvor och frukt, framför allt jordgubbar, samt även haft får och kor. I början såldes druvorna till det lokala kooperativet och det var först när Jean-Bernard tog över som man började producera vin själva. 2004 köptes ytterligare sju hektar vingårdar belägna på branta terrasser i Chapelle-de-Rousse.
Idag består egendomen av 18 hektar vingårdar belägna mellan 300-400 meters höjd. Det är stora skillnader mellan dag- och nattemperatur vilket är en bidragande faktor till den expressiva frukt och fina syra som finns i vinerna. Vingårdarna har till största delen en exponering mot syd/sydväst och jordmånen består i grunden av kalksten med övre lager av lera, sand och stenar.
FRANKRIKE
De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen
Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.Fakta
Clos Lapeyre
Jean-Bernard Larrieu
1985
Frankrike
Jurançon
18 hektar