Drömmen om söta viner

Château Tirecul La Gravière

På 1800-talet, då det fanns en klassificering av Monbazillac-viner, hade Tirecul den högsta statusen – 1:er cru. Nästan ett sekel senare, år 1992, släpper Claudie och Bruno sin första årgång. Två år senare, 1994, fick de sin första 100-poängare hos Parker. Resten av historien finns väl dokumenterad av den internationella vinpressen.

Château Tirecul La Gravière ägs och drivs av Claudie och Bruno Bilancini. De kom till Monbazillac i slutet på 1980-talet då Bruno var nyutexaminerad önolog från universitetet i Bordeaux. Han fick anställning som vinmakare hos det berömda Château de Monbazillac men agerade även konsult för många mindre producenters räkning. Under tiden letade han och Claudie en egen egendom och 1991 hittade man det man sökt efter. En 9,5 hektar stor vingård som hade ägts av ett holländskt företag. Ett nordostligt läge i den mest berömda delen av området och inget lager att ta över. Således perfekt för att starta resan mot Brunos drömmars mål: att producera det bästa söta vita vin han möjligtvis skulle kunna göra.

Under de nu snart 20 år som paret ägt egendomen har de dubblerat planteringsdensiteten, övergått till ekologisk produktion och även börjat att tillverka torra viner i liten skala. Fullt fokus ligger dock fortfarande på att varje år skörda optimalt mogna, fullt botrytiserade druvor. Något som årgång efter årgång visar att Monbazillac kan.

Tirecul La Gravière ligger i ostlig och nordlig exponering på en höjd om 60-100 meter över havet. Vingården är sluttande och sval men ej känslig för frost och närheten till floden Dordogne ger perfekta naturliga förhållanden för att kunna producera botrytisangripna druvor. Planteringsdensiteten uppgår till 5 300 stockar per hektar och den relativt stora delen Muscadelle i vinvårdarna ger vinerna mer fräschör och aromatik. Jordmånen består av djupa lager kalk och kalkblandad lera som mot ytan blir alltmer rika på lera. Även detta favoriserar Botrytissvampens utveckling.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Château Tirecul La Gravière

Vinmakare:

Bruno Bilancini

Grundades:

1992

Land:

Frankrike

Region:

Sudouest

Yta:

7 hektar

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ