Bourgogne möter Champagne!

Champagne Valentin Leflaive

2015 realiserades en dröm och ett nytt kapitel startades i familjen Leflaives historia. Ett nytt Champagnehus såg dagens ljus och fick namnet Champagne Valentin Leflaive.

Med sin pionjäranda kände Olivier Leflaive att han ville utvecklas vidare med nya utmaningar. Funderingarna gick kring att etablera en egendom i Maconnais eller Jura, möjligheten att köpa vingårdar i Côte de Nuits övervägdes också men med dagens markpriser så var det närmast omöjligt att genomföra. I Champagne hittade man det som stämde in på alla önskemålen man hade, något prestigefullt, en koppling till vinerna i Bourgogne med en kalkrik jordmån och samma druvsorter som genomsyrar familjens historia – Chardonnay och Pinot Noir.

Olivier Leflaives grundidé i Bourgogne har genom åren varit att kontraktera duktiga odlare i de olika appellationerna vid sidan av sina egna vingårdar. Den kunskapen har man haft stor nytta av i Champagne där det vanligaste sättet att skaffa sig druvor är just via kontrakterade odlare. Basvinerna lagras delvis i burgundiska ekfat som kommer från Olivier Leflaives källare. När de är sex år gamla flyttas de till Champagne. De ger då precis den karaktär som man eftersträvar i sin Champagne. 2020 togs nästa steg genom invigningen av sitt eget vineri i Oger.

Etiketten kommunicerar på ett tydligt sätt druvornas ursprung, basårgången samt vilken dosage vinet har. Precis den information som många konsumenter efterfrågar. Målsättningen är att göra eleganta viner med stort djup, tydlig mineralitet och ursprungskaraktär. Namnet Valentin Leflaive har man valt då Oliviers son heter just Valentin.

FRANKRIKE

De klassiska franska vindistrikten har varit och är fortfarande den stora förebilden för vinproducenter i hela världen

Frankrike kan stoltsera med viner i absolut världsklass i nästan samtliga stilar. Här finns stor mångfald av både jordmån och klimat med tre olika klimatzoner, maritimt, kontinentalt och medelhavsklimat. Terroir är det stora ledordet för många av Frankrikes vinproducenter dvs, kombinationen mellan klimat, jordmån och druva.

Fakta

Producent:

Champagne Valentin Leflaive

Vinmakare:

Olivier Leflaive

Grundades:

2015

Land:

Frankrike

Region:

Champagne

Yta:

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ